Kvinnebunad fra Ålen
/Norsk bunadleksikon.

Kvinnebunaden fra Ålen er på mange måter en variant av kvinnebunaden fra Røros. Tradisjonelt er Ålen del av samme draktområde som Røros. Bunadbrukere i dag ønsker gjerne å kunne skille ulike bunader fra hverandre, og en har derfor valgt å bruke andre farger i denne bunaden enn i bunaden fra Røros. Ellers bygger den på draktplagg fra andre halvdel av 1800-tallet, som bare i detaljer skiller seg fra de plaggene som er bevart fra øvrige deler av draktområdet.

Faktaboks

Ildrid Walseth har stått i spissen for utarbeidelsen av bunaden, som ble lansert i 1994. Bunaden har vært forevist Bunad- og folkedraktrådet, men har ikke fått endelig uttalelse.

Draktdeler

Stakk

Bunadstakken er i grønt ullstoff, med svarte striper i rutemønster. Den er foldelagt med brei midtfold foran og motfolder bak.

Skjorte

Det er ikke skjorte eller serk til bunaden, men et punnistuppatørkle som, i likhet med på Røros, brukes under trøya.

Forkle

Det fins ulike varianter av forklestoff og forklefarger. De er foldelagt til ei linning, som knytes i livet. Unge kvinner har gjerne lysere farger i forkleet enn eldre.

Lomme

Lomma til bunaden er kopiert etter ei gammel lomme fra Ålen. Den er i svart ullstoff med flerfarget broderi og kantet med rødt. Baksida er i skinn. Det er kopiert en gammel messinglås, men i dag brukes like gjerne sølvfarget lås av de som er i handelen.

Hodeplagg

Tradisjonelt fulgte hodeplagget i Ålen også samme inndeling som på Røros, og dette er videreført i bunaden. Lua er ei såkalt ørhuve med knyting under haka. Ugifte har mønstret lue med rød dusk i nakken og flerfarget hukkuband i lyse farger. Gifte har svart lue med svart dusk og hukkuband.

Trøye

Trøya har samme fasong som trøya til kvinnebunaden fra Haltdalen, og kalles kufte. Det som skiller disse fra kvinnetrøya fra Røros, er at trøyene fra Ålen og Haltdalen stopper i livlinja. På Røros har trøya ei rynkekappe fra livlinja og ned over hoftene. Denne trøyetypen, som kalles spensel, ble regnet for å være mer eksklusiv enn kufta, og en regner med at begge typene var i bruk i hele området. Dessuten har en valgt å lage trøya fra Ålen i grønt ullstoff i likhet med den gamle trøya som er kopiert. Den har skinkeerm og ettersittende bol, og lukkes med skjulte hekter foran. En ser altså at bunadene i dag viser ulike sider av den samme draktskikken.

Tørkle

Det brukes et mangefarget silketørkle til bunaden. Dette legges om halsen og knytes løst foran på brystet. Tørklærne fins i mange ulike farger og mønstre, men felles for alle er at de har lange frynser. Yngre kvinner bruker gjerne lysere farger enn eldre.

Understakk og strømper

Det brukes en understakk i bomullsstoff sydd av skrådde bredder og med rynkekappe nederst. Strømpene er svarte.

Metall

Utover lommelåsen er det ikke annet metall til denne bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg