Pan troglodytes

Primater har fremoverrettede øyne med godt dybdesyn, noe som hjelper både i jakt og til å beregne avstand når de klatrer i trær.

Pan troglodytes, sjimpanse. Foto fra: Aalborg Zoo, Jylland, Danmark

Primater

Primater. Stamtre. Tallene til venstre angir periodenes alder i millioner år. Som representant for menneskene er tegnet en rekonstruksjon av en ung neandertaler.

Av /NTB Scanpix ※.
Primatskaller
Mennesket stammer ikke fra noen av de nålevende apene, men har felles forfedre med dem. Dersom man følger menneskeapenes og menneskets utviklingshistorie bakover i tid, kommer man til en felles art som ikke lenger eksisterer, og som var utgangspunktet for to separate utviklingsrekker hvorav den ene ledet til det moderne menneske. Forgreningen skjedde for åtte til fem millioner år siden. Fra høyre: menneske, sjimpanse, orangutang og makak (minst).
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Primater er en orden av pattedyr som omfatter halvaper, spøkelsesaper, ekte aper, menneskeaper og mennesker. Primater er små til store bakkelevende eller trelevende dyr. Hos de fleste kan tommelfingeren og stortåen motstilles resten av hånden eller foten. De er i hovedsak altetere, men plantekost utgjør en stor del av føden.

Faktaboks

Uttale
primˈater
Etymologi
fra latin primus, den første
Også kjent som
, også kalt herredyr

Beskrivelse

Primater har fritt bevegelige lemmer, med bevegelige gripefingrer og -tær. Alle primater har negler i stedet for klør, i det minste på stortærne, men de fleste har negler på alle fingre og de fleste tærne. Forstørrede føleputer er til stede på enden av fingrer og tær. De er sålegjengere. Tennene er uspesialiserte hos de fleste former. Fortennene kan være redusert eller forstørret. Forkinntenner (premolarer) og kinntenner (molarer) har separate, runde topper hos avanserte primater.

Synet er velutviklet, med fremoverrettede, store øyne. Hørselen er god. Hjernen viser en progressiv utvikling gjennom hele primatgruppen. Skallen har en relativt stor, avrundet hjernekasse og en redusert lukteregion, særlig hos avanserte former.

Utbredelse og systematikk

Skaller av t.v. en strepsirhin (ringhalemaki, Lemur catta) og en haplorhin (kapusinerape, Cebus apella)
Skaller av t.v. en strepsirhin (ringhalemaki, Lemur catta) og en haplorhin (kapusinerape, Cebus apella)
Av .
Primater

Primater. Hender og føtter hos noen forskjellige arter.

Av /Store norske leksikon ※.

Primatene forekommer i tropiske og subtropiske strøk over hele verden, bortsett fra Australia. Mennesket skiller seg fra de andre primatene ved at de har tatt hele verden i bruk som utbredelsesområde.

Primatene omfatter omkring 230 nålevende arter, fordelt på 11 familier og to underordener.

Underordenen halvaper (Strepsirrhini) omfatter lemurer og lorier. Disse har ansiktet, med unntak av nesetippen, dekket av hår. Ansiktet er også relativt ubevegelig. Disse er utbredt i Afrika sør for Sahara, på Madagaskar og i sørlige Asia.

Underordenen haplorhine primater omfatter spøkelsesapene (Tarsiiformes) og ekte aper (Anthropoidea) som igjen omfatter vestaper og østaper. Østapene omfatter dyreaper og menneskeaper (den siste inkludert mennesket). Disse primatene har stort sett velutviklede synsorganer, hjerne og ekstremiteter. Ansiktets hårkledning er redusert eller helt forsvunnet. Ansiktsmimikken er bedre utviklet. Haplorhine primater er utbredt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

primater
Primates
Artsdatabanken-ID
316
GBIF-ID
798

Kommentarer (2)

skrev A Hansen

"Mennesket stammer ikke fra apene" skrier dere. Men det er jo rett og slett feil, vi stammer fra en utdødd apeart, noe dere også mer eller mindre skriver rett etterpå.

"Mennesket stammer fra apene, men fra aper som ikke lever i dag" er kanskje en bedre måte å si det på, men selv der kan man argumentere at mennesker stammer fra mennesker som er en nåværende apeart.

svarte Halvard Hiis

Takk for innspillet. Fagansvarlig har oppdatert bildeteksten. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg