Enzymer finnes i mat, som i alt organisk materiale, og har stor betydning blant annet for holdbarheten i næringsmidler. Harskning av fett kan for eksempel skyldes enzymatiske reaksjoner, og det gjelder også overmodning av frukt på grunn av enzymer som bryter ned pektinet.

Faktaboks

Uttale

ens'yme

Enzymer utnyttes også i fremstilling av matvarer. Mest kjent er kanskje bruk av enzymene rennin og pepsin (løype) i produksjon av ost. I brødbaking brukes enzymet amylase for å spalte stivelse og gi næring til gjæren, mens papain eller andre proteaser kan brukes for å svekke proteinet når det er behov for svakere mel. I produksjon av spekepølser har lipaser en viktig funksjon i modningen ved å spalte fett slik at det dannes aromastoffer. Enzymer kan også brukes til å mørne kjøtt (mørsalt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg