SIM-kort er et lite kretskort i en mobiltelefon som definerer blant annet identiteten og telefonnummeret. Fra og med 2G/GSM må alle mobilenheter ha et SIM-kort. Uten SIM-kort kan telefonen fortsatt brukes til å ringe definerte nødnumre (110, 112, 113 i Norge).

Faktaboks

Etymologi
Subscriber Identity Module

Virkemåte

Abonnentens International Mobile Subscriber Identity (IMSI) er lagret i kryptert format på SIM-kortet, som er et lite kretskort med en databrikke med lagringskapasitet (flashminne). I tillegg til ID-funksjonen kan SIM-kortet inneholde krypteringsnøkkel, tilleggsinformasjon, for eksempel liste over telefonnummer og tekstmeldinger. Ved å flytte SIM-kortet fra én mobiltelefon til annen, vil telefonnummer, innloggingskode/PIN og lignende bli flyttet med.

SIM-kortene ble opprinnelig standardisert av ETSI, men fra starten av arbeidet med 3G (UMTS) er dette ivaretatt av 3GPP.

Når en mobiltelefon er subsidiert av en bestemt operatør, vil det normalt være en bindingstid, typisk 12 måneder, og da er telefonen sperret for SIM-kort fra andre operatører. Etter at bindingstiden er utløpt, kan sperren fjernes kostnadsfritt ved å taste en operatørlåskode.

Både funksjonene, lagringskapasiteten og krypteringsteknologien til SIM-kortene har gått gjennom en omfattende utvikling siden de første GSM-telefonene ble lansert i 1991. For UMTS-telefoner kalles kortene uSIM (SIM-kort for UMTS). Disse inneholder enda mer informasjon og avanserte sikkerhetsfunksjoner (kryptering).

Typer

Det finnes fire typer fysiske SIM-kort med forskjellig størrelse:

  • Fullstørrelse SIM-kort – 85,6 mm x 53,98 mm (originalt kort i kredittkortstørrelse, ikke i bruk lenger)
  • Mini-SIM – 25 mm x 15 mm
  • Micro-SIM – 15 mm x 12 mm
  • Nano-SIM – 12,3 mm x 8,8 mm

Den neste varianten av SIM-kort er ikke et fysisk kort, men en brikke loddet direkte på telefonens hovedkort. Denne kalles eSIM (embedded SIM) og brukes i nyere mobiltelefoner og andre enheter som for eksempel smartklokker. eSIM-brikken er 6 mm x 5 mm, men kan ikke byttes ut. Endringer i innholdet, for eksempel bytte av tjenesteleverandør, skjer ved oppdatering av programvare i eSIM.

Nyeste variant er iSIM (integrated SIM) som er en del av for eksempel smarttelefonens hovedbrikke. Fysisk opptar den ca. 1 x 1 mm på hovedkortet og har mindre strømforbruk enn eSIM. I tillegg vil iSIM får oppdatert og sterkere kryptering enn tidligere varianter av SIM, da de beskyttes av hovedkortets innebygde sikkerhetsfunksjoner. iSIM forventes å bli brukt både i mange enheter med behov for kommunikasjon, for eksempel treningsklokker og andre smartklokker, nye generasjoner av smarttelefoner, nettbrett og bærbare PC-er; dessuten i såkalte smart labels (brikker som settes på pakker for å overvåke forsendelsen) i stedet for RFID-brikker. De vil også bli brukt i mange IoT-enheter (Internet of Things, tingenes internett) og gi tilgang til internett også der det ikke er dekning på Wi-Fi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg