En krypteringskanal er en logisk kommunikasjonskanal som oppstår ved bruk av en krypteringsnøkkel. Kanalen er logisk, og ikke fysisk. Det betyr at det kun er en logisk forbindelse, etablert via programvare, mellom to endepunkter. En krypteringskanal har to interessante egenskaper som skiller den fra fysiske kommunikasjonskanaler:

  1. Kanalen er ikke påvirket av tid og rom: det som er kryptert og hemmelig her i dag er kryptert og hemmelig også der i morgen. Dette kan brukes til, for eksempel, å rykke inn en kryptert tekst i en avis. Senere kan man offentliggjøre nøkkelen. Alle vil nå kunne se hva som ble skrevet den gang, men ingen har visst det i mellomtiden selv om alle har en kopi av (den krypterte) meldingen. Eller med andre ord: En melding ble sendt i fortiden, men mottatt først nå. Tid og rom påvirker ikke innholdet.
  2. Avsenderen er kjent: Om en nøkkel korrekt dekrypterer data (mottar informasjonen) da er det én, og bare én nøkkel som kan ha kryptert (sendt) den. Med avsender menes en nøkkel, ikke en person.

Det klassiske (altså før 1977, se RSA) er at to parter deler en symmetrisk krypteringsnøkkel. De kan nå sende meldinger til hverandre ved å kryptere innholdet. Bare de to kan sende og motta innhold, selv om den krypterte meldingen gjerne kan kringkastes.

Ved offentlig-nøkkelkryptering har vi også krypteringskanaler. I noen tilfeller to kanaler (ved bruk av RSA) eller bare én (ved bruk av ElGamal). Uavhengig av hvordan det er realisert så er en digital signatur en melding sendt (kryptert) med den hemmelige nøkkelen i paret. Signaturen kan bare verifiseres (mottas) med den offentlige nøkkelen. Når det gjelder digitale signaturer er det altså signaturen selv som sendes på kanalen og ikke dokumentet signaturen er basert på.

Legg merke til at det er ikke alle krypteringskanaler som tilbyr hemmelighold av innholdet sendt på kanalen. Igjen er en digital signaturer godt eksempel; dokumentet som er signert blir ikke hemmelig av signaturen.

Det er ikke helt presist at innholdet som sendes på en krypteringskanal er upåvirket av tid og rom. På grunn av tekniske fremskritt vil krypteringsteknologi som er motstandsdyktig i dag helt sikkert være usikker en gang i fremtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg