Utdanningssystemet i Malaysia består av seks år obligatorisk barneskole, tre år ungdomsskole, to år videregående skole og to år universitetsforberedende studier.

Malaysia har universell dekning i barneskolen og ungdomsskolen, det vil si at alle barn i den aktuelle aldersgruppen begynner på skolen. Myndighetene har fokusert på å øke andelen som går i førskole og barnehage. På tross av høy deltakelse i grunnskolen er det relativt få elever som går videre til å fullføre videregående og enda færre som tar høyere utdanning. Tall fra 2012 viser at 15 prosent av 25–29-åringer hadde en bachelorgrad eller høyere universitetsgrad. I følge UNESCO tok 43 prosent høyere utdanning i den aktuelle aldersgruppen i 2019, med en overvekt av kvinnelige studenter.

95 prosent av befolkningen (over 15 år) er lese- og skrivekyndige (2019). Blant 15–25-åringer er dette nærmere 97 prosent.

Myndighetene i Malaysia bruker relativt mye penger på utdanning (om lag fem prosent av bruttonasjonalprodukt) og ligger godt an sammenlignet med andre ASEAN-land. Utfordringer i utdanningssystemet omhandler liten frihet til institusjonene, lærermangel og problemstillinger knyttet til sentralisering.

Skoleåret varer fra januar til november.

Grunnskole

Barna begynner på skolen når de er syv år, og barneskolen varer i seks år. Så å si alle barn går på skolen i Malaysia, og det har vært universell dekning de siste tiårene.

Det finnes offentlige skoler, etniske skoler (hovedsakelig for kinesere og tamiler), privatskoler og internasjonale skoler. Alle skolene følger nasjonalt pensum fra myndighetene. Undervisning på skolen inkluderer fag som språk (malayisk, kinesisk eller tamil), engelsk som fremmedspråk, islam (obligatorisk for muslimer), matematikk, naturfag, samfunnsfag, kroppsøving, musikk og kunst og håndverk.

Malayisk er undervisningsspråk i de offentlige skolene. Siden 2003 har myndighetene bestemt at naturfag og matematikk skal undervises på engelsk.

Det siste året på barneskolen (6. trinn) må elevene ta nasjonale prøver hvor de blir testet i språk, matematikk og naturfag. Alle elever får gå videre til ungdomsskolen uavhengig av resultatene her.

Ungdomsskolen varer i tre år og er ikke obligatorisk. Om lag 99 prosent av barna går på ungdomsskolen. Her undervises det i minimum åtte fag. Alle må ha undervisning i engelsk, naturfag, historie, geografi og matematikk. Av valgfag kan elevene velge mellom blant annet islam og fremmedspråk. Elevene testes i mellom syv til ni fag i nasjonale eksamener for å få vitnemål fra ungdomsskolen som kan brukes til opptak til videregående opplæring.

Videregående opplæring

Elevene kan velge mellom tre forskjellige skoler innen videregående opplæring. Disse er akademiske skoler (allmennrettet), tekniske yrkesfaglige skoler og religiøse skoler. Nasjonale eksamener (Sijil Pelajaran Malaysia) gjennomføres det siste året for alle elever uavhengig av hvilken skole de har gått på.

Kinesiske elever kan gå på egne videregående skoler som underviser på mandarin. Disse skolene følger det samme nasjonale pensumet som de offentlige skolene.

Etter videregående opplæring kan elever gå videre med tre år studieforberedende undervisning. Opptak til disse skolene baserer seg på de nasjonale eksamenene. Undervisningen tilbys av offentlige skoler, religiøse skoler, høyskoler og enkelte universiteter. Her kan elevene velge mellom samfunnsfag eller realfag.

Høyere utdanning

Høyere utdanning i Malaysia tilbys ved universiteter samt private og offentlige høyskoler. Malaysia har 65 universiteter, hvorav 21 er offentlige og 44 private. Fem av universitetene driver med forskning. Myndighetene har de siste årene fokusert på å styrke høyere utdanning. De offentlige universitetene finansieres av myndighetene.

Opptak til høyere utdanning baseres på studentenes resultater fra de nasjonale eksamenene.

Ved de offentlige universitetene undervises det på malayisk med unntak av i naturfag, fysikk, matematikk og IT-fag. Mange høyere utdanningsinstitusjoner bruker engelsk som undervisningsspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg