Avishode Ny Tid
Norsk presses historie.

Ny Tid var en avis som ble utgitt i Trondheim fra 1899 til 1947. Avisen ble lansert som «arbeiderorgan for det nordenfjeldske Norge».

Historie

Forside av Ny Tid
Etter en kampvotering i det lokale partiet ble Martin Tranmæl valgt til ny redaktør i Ny Tid
fra 1913.
Forside av Ny Tid
Nasjonalbilioteket .

Ny Tid ble grunnlagt av to typografer som ville starte eget trykkeri, samt to malersvenner, Martin Tranmæl og Ivar Angell Olsen. De sakset stoff fra andre aviser i inn- og utland, rapporterte fra foreningsmøter og skrev politiske kommentarer. Fem spalter over fire sider ga også plass til noveller, fortellinger og føljetonger – samt sosialistisk teori fra Karl Marx til Pjotr Kropotkin.

Arbeidet ble snart for stort til å kunne utføres på fritiden, og Angell Olsen ble ansatt som redaktør. Fra 1903 var avisen partiorgan, og Anders Buen, som nylig var kastet fra Social-Demokraten (se Dagsavisen), tok over som redaktør med Tranmæl som vikar når han møtte i Stortinget. Ny Tid var nå blitt dagsavis, og i 1912 ble den regnet som arbeiderbevegelsens nest største med et opplag på 8000 samt en ukeavis på 4000.

Tranmæl som redaktør

Brevmerke i Ny Tid

I 1914 ble Ny Tid kjent over hele Norge. Som ledd i en antimilitaristisk kampanje utga Ungdomsforbundet et brevmerke med bilde av «det brukne gevær». Regjeringen reagerte med en kongelig resolusjon som ga Postverket hjemmel til å stanse post hvor dette merket var påklistret. Tranmæl lot det trykke på forsiden av Ny Tid, og avisutsendelsen via posten ble stanset. Saken vakte stor oppsikt. «Postcensur i Norge i jubileumsaaret 1914, det er betegnende,» sa partigrunnlegger Christian Holtermann Knudsen da han interpellerte om saken i Stortinget. Det antimilitaristiske budskap og «den nye retning» ble styrket, og Ny Tid fikk god reklame.

Brevmerke i Ny Tid
Norsk presses historie .

Tranmæl sluttet som journalist for å dra på agitasjonsferd for Fagopposisjonen av 1911, men etter kampvotering i det lokale partiet ble han valgt til ny redaktør fra 1913. Dette innledet en særegen periode i avisens historie, med redaksjonen som basis for politisk fraksjonsvirksomhet og Trondhjem som et annet sentrum i arbeiderbevegelsen. Medlemmene av det sosialistiske ungdomslaget ble sendt ut for å verve nye abonnenter. Dette førte til 2700 nye abonnenter allerede i Tranmæls første år som redaktør, og ga grunnlag for å bestille en ny presse. Ny Tid ble nå lest av «den nye retnings» tilhengere over hele landet.

Sammen med NKP

Da «den nye retning» fikk flertall på Arbeiderpartiets landsmøte i 1918, ble Tranmæl valgt til ny sekretær i partiet og måtte gå av som redaktør for Ny Tid. Han ble først etterfulgt av Christian Hilt, deretter av Alfred Madsen, og fra 1921 av Knut Olai Thornæs. Ved splittelsen av Arbeiderpartiet i 1923 gikk Trondhjemspartiet og Ny Tid sammen med NKP.

Thornæs fortsatte som redaktør til 1934 da han ble avløst av Jørgen Vogt som da hadde vært ansatt i avisen siden 1929. Vogt var redaktør til 1939 da avisen gikk inn etter å ha blitt utkonkurrert av Arbeider-Avisa, som det lokale Arbeiderpartiet hadde startet i 1924.

Ny Tid gjenoppsto i juli 1945, og NKP var også sterkt nok i Trondheim til at Jørgen Vogt ble valgt til stortingsrepresentant. I 1947 var det imidlertid ugjenkallelig slutt for avisen. Ny Tid ble avviklet bare to år før sitt 50-årsjubileum.

Fakta

  • Første nummer 20. mai 1899, første red. en komité, Ivar Angell Olsen fra nummer 27.
  • Foreløpig siste nr. 28. mars 1939.
  • Utkom 16. juli 1945–31. mai 1947

Opplag

  • 3000 (1932)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg