Faktaboks

Karlsruhe
Uttale
-rˈu:ə
Bundesverfassungsgericht
Forfatningsdomstolen i Karlsruhe er en av de viktigste statlige institusjonene i Forbundsrepublikken Tyskland. Bygningen der domstolen nå holder til, er tegnet av arkitekten Paul Baumgarten (1900-1984), ble påbegynt i 1965 og fullført fire år seinere.

Karlsruhe er en by i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland. Byen ligger i Oberrheinische Tiefebene, seks kilometer øst for elven Rhinen. Karlsruhe har 306 502 innbyggere (årsskiftet 2021/2022), noe som gjør den til Tysklands 22. og delstatens tredje største, etter Stuttgart og Mannheim. Byen har et flateinnhold på 175,5 km2, det vil si en befolkningstetthet på 1746 innbyggere per kvadratkilometer.

Byen er et viktig samferdselsknutepunkt for vei og jernbane og har elvehavn med seks bassenger. Karlsruhe er sete for flere statsinstitusjoner, blant annet den tyske forfatningsdomstolen (Bundesverfassungsgericht) og høyesterett (Bundesgerichtshof).

Næringsliv og kultur

Karlsruhe, Schloss
Schloss Karlsruhe, byens fremste landemerke. Slottet fra 1715 i barokkstil tjente som residens for markgrevene og storhertugene av Baden. Slottet rommer blant annet Badisches Landesmuseum.

Karlsruhe er en betydelig industriby med blant annet elektroteknisk, finmekanisk, optisk, farmasøytisk, grafisk og keramisk industri, maskinfabrikker og jernbaneverksteder. En oljeledning fra Marseille i Frankrike danner grunnlaget for et omfattende petrokjemisk industrikompleks med Tysklands nest største oljeraffineri. Andre viktige næringer er informasjons- og kommunikasjonsteknologi og bank- og forsikringsvesen. Et stort messeområde fra 2003 er åsted for mange nasjonale og internasjonale messer og kongresser.

Karlsruhe har et ledende teknisk universitet fra 1825, med 22 816 studenter (vintersemesteret 2023/2024). Videre har byen et kjerneforskningssentrum, en musikkhøyskole, akademier for bildende kunst, en pedagogisk høyskole og en mengde andre høyere skoler, institutter og fagskoler. I tillegg kommer mange museer, biblioteker, teatre samt botanisk hage og zoologisk hage. Staatliche Kunsthalle rommer betydelige samlinger av eldre og nyere europeisk kunst.

Historie

Karlsruhe
Den katolske kirken i Karlsruhe, tegnet av Friedrich Weinbrenner (1766-1826) og oppført 1808-1814. Kirken ble delvis ødelagt i 1944 og gjenoppbygd i årene 1951–1955.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Karlsruhe ble grunnlagt av markgreve Karl Wilhelm av Baden-Durlach i 1715. Byplanen fulgte italiensk mønster, med gatene strålende ut fra slottet i sentrum. Etter flere byutvidelser kom Karlsruhe til å omfatte også betydelig eldre bosettinger, som de nåværende bydelene Knielingen (nevnes alt omkring 790) og Durlach (grunnlagt noe før 1200). Karlsruhe var lenge en ren residensby og fram til 1945 hovedstad i den daværende delstaten Baden.

Om lag en tredel av byen ble ødelagt ved bombing under andre verdenskrig, blant annet mange av de vakre offentlige bygningene. De viktigste er blitt restaurert, og det er også blitt reist mange betydelige moderne bygninger, blant annet Schwarzwaldhalle og universitetets nybygg i 1950-årene, Europahalle, Stadthalle og Badische Landesbibliothek i 1980-årene. Det gjenoppbygde slottet rommer i dag Badisches Landesmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg