Falkland Islands (Historie) (foto, 1982)

Falkland Islands. Fra krigen i 1982. De argentinske okkupasjonstroppene, som besatte øyene i begynnelsen av april, måtte overgi seg til britene 15. juni. Da var 10 000 soldater omringet i Stanley.

Av /KF-arkiv ※.

Falklandskrigen var en militær konflikt mellom Storbritannia og Argentina om Falklandsøyene. Argentina okkuperte øygruppen 2. april 1982 og kapitulerte for britene 74 dager senere.

Bakgrunn

Da Argentina oppnådde uavhengighet i 1816, gjorde landet krav på Falklandsøyene som hadde vært under spansk kontroll siden 1774. Britiske tropper fordrev den argentinske garnisonen i 1833 og øyene har siden den tid vært under britisk styre. Argentina anerkjente aldri britisk kontroll over øygruppen og i perioden 1966–1981 var det uformelle og formelle forhandlinger mellom de to landene over øygruppens status.

På begynnelsen av 1980-tallet var det argentinske militærdiktaturet inne i en dyp krise grunnet brutal undertrykking, en mislykket økonomisk politikk og en langvarig maktkamp mellom ulike fraksjoner innen det militære. General Leopoldo Galtieri kuppet makten i desember 1981, og fire måneder senere beordret han invasjonen av Falklandsøyene. Det var et nærmest desperat forsøk på å gjenvinne støtte i befolkningen og samle et splittet militære.

Krigens forløp

Argentina okkuperte Falklandsøyene 2. april 1982 med en styrke på 800 mann, og satte deretter i land rundt 10 000 soldater på øygruppen. To dager senere vedtok FNs sikkerhetsråd et krav om argentinsk tilbaketrekning. USA forsøkte først å mekle mellom Argentina og Storbritannia, men etter en måneds tid oppga landet meklingsforsøkene og ga sin støtte til britene. Argentina og Storbritannia erklærte ikke krig, men erklærte Falklandsøyene som en krigssone.

Storbritannia sendte straks etter angrepet en større kombinert, flystøttet flåte- og infanteristyrke til området. 25. april gjenerobret britiske styrker Sør-Georgia, og 2. mai senket britene den argentinske krysseren ARA «General Belgrano». Dette førte til en tilbaketrekking av den argentinske flåten og dermed også en kritisk svekkelse av forsyningslinjene til de allerede dårlig utstyrte argentinske soldatene på øygruppen.

24. mai gikk britene i land på San Carlos, nordvest på East Falkland. Gjenerobringen av hovedstaden Stanley tvang argentinerne til å kapitulere 14. juni. 255 britiske og rundt 650 argentinske soldater mistet livet i krigen.

Konsekvenser

Falklandskrigen løste ingen problemer omkring øyenes status, men fikk innenrikspolitiske konsekvenser i de to landene.

I Argentina førte nederlaget til militærjuntaens fall. Den var så svekket at den ikke var i stand til å framforhandle noen amnestilov, og dermed kunne de grove bruddene på menneskerettighetene rettsforfølges under det påfølgende demokratiske styret.

I Storbritannia styrket seieren støtten til Margaret Thatcher og fikk betydning for det konservative partiets valgseier i 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg