Leopoldo Fortunato Galtieri

Faktaboks

Leopoldo Fortunato Galtieri
Uttale
galtiˈeri
Født
1926
Død
2003

Artikkelstart

Leopoldo Fortunato Galtieri var en argentinsk offiser og politiker, som var president for landets militærdiktatur fra desember 1981 til juni 1982. Han er mest kjent for å ha beordret invasjonen av Falklandsøyene og dermed startet Falklandskrigen.

I 1981 var det argentinske militærdiktaturet preget av en dyp økonomisk krise og indre stridigheter mellom de ulike fraksjonene i de væpnede styrker. Galtieri benyttet denne maktkampen til å få den sittende presidenten Roberto Eduardo Viola kastet og selv bli utnevnt som president.

I et nærmest desperat forsøk på å gjenvinne støtte i den argentinske befolkningen beordret han 2. april 1982 invasjon av Falklandsøyene og startet dermed Falklandskrigen. Det tok Storbritannia 74 dager å vinne krigen og nederlaget gjorde at maktgrunnlaget smuldret opp under militærdiktaturet. Ute av stand til å lede landet mot en overgang til demokrati, overlot han makten til Reynaldo Bignone.

Galtieri ble arrestert i februar 1984, under den folkevalgte presidenten Raúl Alfonsín, og ble i 1986 dømt til 12 års fengsel som medansvarlig for det argentinske militærets overgrep på befolkningen. Han ble løslatt i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg