ytterbiumforbindelser

Ytterbiumforbindelser, samlebetegnelse på kjemiske forbindelser mellom ytterbium og andre grunnstoffer. Ytterbium er det nestsiste grunnstoff av lantanoidene og har som fritt atom elektronkonfigurasjonen 4f145d°6s2. I sine kjemiske forbindelser har ytterbium for det meste oksidasjonstall +III, noe som svarer til avgivelse av de to 6s-elektronene og ett 4f-elektron. Ytterbium kan imidlertid også opptre med oksidasjonstall +II, svarende til at to 6s-elektroner er avgitt. Toverdig ytterbium er imidlertid lite stabilt og oksideres lett til treverdig. De treverdige ionene Yb3+ er fargeløse, de toverdige er grønne.

Faktaboks

uttale:
yttˈerbiumforbindelser

Oksider

Med oksygen danner ytterbium to oksider, ytterbium(III)oksid, Yb2O3, og ytterbium(II)oksid, YbO. Ytterbium(III)oksid er fargeløst, basisk og absorberer vann og karbondioksid fra luften. Smeltepunkt 2346 °C.

Halogenider

Med halogener, f.eks. klor, danner ytterbium trihalogenider, YbX3, og dihalogenider YbX2. Trihalogenidene YbCl3, YbBr3 og YbI3 er hygroskopiske og danner hydrater, f.eks. YbCl3 · 6H2O. Dihalogenidene kan fremstilles ved å redusere det tilsvarende trihalogenid med f.eks. hydrogen.

Av andre forbindelser nevnes ytterbium(III)karbonat Yb2(CO3)3, tungt løselig, basisk ytterbium(III)hydroksid Yb(OH)3 og tungt løselig ytterbium(III)sulfat Yb2(SO4)3 med avtagende løselighet ved voksende temperatur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg