ytterbiumforbindelser

Artikkelstart

Ytterbiumforbindelser er kjemiske forbindelser mellom ytterbium og andre grunnstoffer. I kjemiske forbindelser har ytterbium for det meste oksidasjonstall +III, men det kan også opptre med oksidasjonstall +II. Toverdig ytterbium er imidlertid lite stabilt og oksideres lett til treverdig. De treverdige ionene Yb3+ er fargeløse, de toverdige er grønne.

Faktaboks

Uttale
yttˈerbiumforbindelser

Oksider

Med oksygen danner ytterbium to oksider: ytterbium(III)oksid, med kjemisk formel Yb2O3, og ytterbium(II)oksid, YbO. Ytterbium(III)oksid er fargeløst, basisk og absorberer vann og karbondioksid fra luften. Smeltepunktet er 2346 °C.

Halogenider

Med halogener, for eksempel klor, danner ytterbium trihalogenider, YbX3, og dihalogenider YbX2. Trihalogenidene YbCl3, YbBr3 og YbI3 er hygroskopiske og danner hydrater, for eksempel YbCl3 · 6H2O. Dihalogenidene kan fremstilles ved å redusere det tilsvarende trihalogenidet med for eksempel hydrogen.

Noen andre forbindelser med ytterbium er ytterbium(III)karbonat Yb2(CO3)3, tungt løselig, basisk ytterbium(III)hydroksid Yb(OH)3 og tungt løselig ytterbium(III)sulfat Yb2(SO4)3 med avtagende løselighet ved voksende temperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg