blomsterfluer

Blomsterflue
Lisens: CC BY SA 3.0

Blomsterflue

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Blomsterfluer er familie av insekter i orden tovinger . Det er omtrent 4000 kjente arter i verden, og av disse finnes omtrent 280 i Norge. Artene er gode flygere som ofte sees stående stille i luften for deretter raskt å forsvinne.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Syrphidae

Beskrivelse

Mange av artene kjennetegnes ved sin vepsefargede bakkropp med svarte og gule tverrstriper i varierende mønstre. Andre likner mye på humler eller bier (se mimikry ). Noen arter er ensfarget svarte. Et sikkert kjennetegn er vingenes mørkfargede, men ikke fortykkede, falske ribbe, vena spuria , som strekker seg på midten i vingens lengderetning.

Levevis

Noen arter trekker regelmessig sørover på ettersommeren, blant annet gjennom fjellpass i Alpene hvor millioner av individer kan passere på kort tid.

Næring

Blomsterfluene foretrekker varme, solfylte steder. De sees ofte på skjermplanter eller kurvplanter hvor de som biene fortærer nektar og pollen. De er gode pollinatorer (se pollinering), blant annet på epletrær, hvor de er like viktige bestøvere som bier.

Larvene

Få andre insektfamilier har større variasjon i larvenes levevis enn blomsterfluene. Her finnes planteetere som urtefluer, vedborere i levende eller døde trær og arter som lever i kumøkk. Noen lever av råtnende plantedeler eller tresaft, mens andre er åtseletere. Det er også noen som er predatorer i humle-, bi- eller vepsebol slik som humleblomsterfluer og noen er akvatiske.

De såkalte «rottehalene», som er larver av dronefluer, lever i sterkt forurenset gjødselvann.

De fleste artene er imidlertid effektive predatorerbladlus og derfor viktige nyttedyr. Meget få arter er skadedyr, og da i beskjedent omfang, for eksempel narsissflueløk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

blomsterfluer
Syrphidae
Artsdatabanken-ID
22699
GBIF-ID
6920

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg