umettede polyesterharpikser

Umettede polyesterharpikser, syntetiske forbindelser (polymerer) som inngår som bestanddel i vanlig glassfiberarmert plast og gelcoat og som bindemiddel i polyesterlakk og polyestersparkel (se sparkelmasser).

Kjemisk sammensetning, egenskaper

Forbindelsene er umettede, og derfor herdbare, polyestere som brukes i blanding med en polymeriserbar væske, vanligvis styren (i en mengde av 30–40 %). Styren fungerer derved både som løse- og herdemiddel for produktet.

Fremstilling

Vanlige utgangsstoffer for fremstilling av polyestrene er tobasiske, mettede syrer som ftalsyre, isoftalsyre og adipinsyre, sammen med umettede syrer som maleinsyre, fumarsyre og itakonsyre. Ønskes nedsatt brennbarhet, brukes ofte sterkt klorerte syrer. Syrene forestres med vesentlig toverdige alkoholer (glykoler) som propylen-, etylen-, dietylen- og butylenglykol og bisfenol A. Man lar reaksjonen gå til de umettede polyestre som er dannet og har nådd en midlere molekylmasse på ca. 1000–5000. Disse løses så i styrenet, eventuelt med tilsetning også av andre monomerer (metylmetakrylat, diallylftalat, triallylcyanurat m.fl.). For å unngå polymerisasjon og herding under lagring tilsettes en inhibitor, f.eks. hydrokinon.

Herding

Harpiksen med eventuelle fyllstoffer, armering, pigment og antialdringsmidler herdes ved tilsetning av en initiator som starter kopolymerisasjonen av styrenet og den umettede polyester, slik at det dannes et hardt, uløselig produkt. Som initiatorer brukes mest organiske peroksider og hydroperoksider (benzoyl-, sykloheksanon-, metyletylketonperoksid m.fl.). Skal herdingen skje ved romtemperatur, må det tilsettes en akselerator (organiske kobolt- eller mangansalter, visse aminer) som påskynder spaltingen av initiatoren. Peroksidet og akseleratoren må aldri blandes sammen direkte, da dette kan gi en eksplosiv spalting av peroksidet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg