Ultramaraton
Vinnerne av ultraløpet Transomania i 2014, Joao Oliveira og Johan Steene. Løpet er 300 km langt gjennom ørken, og hver løper har ansvar for mat og utstyr, med unntak av vann, underveis.
Av .

Ultramaraton er løpskonkurranser på bane, vei eller terreng over lengre distanser enn maratonløp (42 195 meter). En bestemt distanse skal løpes raskest mulig, eller man skal løpe lengst mulig i løpet av en viss tid. Korteste standarddistanse er 50 kilometer, oppad er lengden ubegrenset. Klassiske konkurranseformer med tidsbegrensning er 24-timers løp, 48-timers løp og 6-dagers løp. I ultraløp starter kvinner og menn sammen, og det er lov og nødvendig med pauser for å drikke, spise og eventuelt sove underveis.

Faktaboks

Etymologi
av latin ultra, ‘hinsides, på andre siden av’
Også kjent som

ultraløp

Historikk

Lange løp er kjent allerede fra antikkens Hellas, og til minne om budbringeren Feidippides (490 fvt.) arrangeres fra 1983 det cirka 245 km lange ultraløpet spartatlon fra Athen til Sparta. Også senere er det beretninger om budbringere som tilbakela lange distanser, blant andre nordmannen Mensen Ernst i 1830-årene.

Fra midt på 1800-tallet ble det i USA og Storbritannia vanlig med profesjonell langdistanseløping (og -gang) med pengepremier, blant annet innendørs 6-dagers løp med veddemål blant publikum. I 1888 løp man for første gang lengre enn 1000 km. I 1928 og 1929 ble det arrangert et løp på tvers av USA fra Stillehavet til Atlanterhavet, siste gang 5898 km fra New York til Los Angeles med vinnertid cirka 526 timer fordelt på 78 dagsetapper.

Det første 100 km-løpet ble arrangert i Sveits i 1960, og siden 1987 har det blitt arrangert VM på 100 km i regi av International Association of Ultrarunners (stiftet i 1984). Denne distansen er også offisielt anerkjent av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), og rekorden for menn tilhører Aleksandr Sorokin fra Litauen på 6.05.35, mens Tomoe Abe fra Japan har kvinnenes rekord på 6.33.11.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg