Et fly nærmer seg bygeskyer. Passasjerer og mannskap kan vente seg turbulens. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

turbulens i atmosfæren

Tordenvær er tegn på turbulens i atmosfæren.
Lyn og torden
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Turbulens i atmosfæren er urolig luft og kaotiske luftvirvler. Slike turbulente strømmer er tilfeldige i den forstand at det ikke går an å forutse hvilken hastighet strømmen vil ha på et gitt sted på et gitt tidspunkt. Derfor har mengden turbulens mye å si for flyforholdene og for spredning av luftforurensning.

Faktaboks

Også kjent som

atmosfærisk turbulens

Turbulens er et fysisk fenomen som også forekommer i andre gasser og i væsker som for eksempel vann.

Årsaker

Turbulens i atmosfæren kan bli spesielt sterk av to forskjellige årsaker:

1) I sterk vind vil de enkelte luftelementer nær bakken få store og lokalt pregede akselerasjoner (dynamisk turbulens). Over kupert terreng dannes da virvler og andre uregelmessigheter i større skala, mens det over jevnt underlag blir mer «finkornet» turbulens. I grenseområdet mellom luftstrømmer av vesentlig forskjellig hastighet (vindskjær) får man også dynamisk turbulens, særlig markert i utkanten av sterke vindfelt, jetstrømmer, i høyere nivåer.

2) Ustabil densitetfordeling, oftest fremkalt ved tilførsel av varme fra jordoverflaten ved konveksjon (termisk turbulens). De uordnede vertikalforflytningene kan få store dimensjoner, særlig i forbindelse med bygeskyer. Vertikalhastigheten kan gå opp i 20–30 m/s, tilstrekkelig til at fly kastes opp og ned og i ekstreme tilfeller kommer ut av kontroll. Elektronisk utstyr, særlig radar, gjør det mulig å studere turbulensforholdene og sikre lufttrafikken.

Tegn på turbulens

Et synlig tegn på turbulens i atmosfæren er bygeskyer (Cumulonimbus). Tordenvær og hagl er tegn på kraftig turbulens, samt dersom man ser uregelmessige bevegelser i skymassene. Tornadoer er en ekstrem form for turbulens. Lokalt kan turbulens også skapes av terrengformasjoner, for eksempel i kupert terreng og i trange bygater med høyhus på begge sider.

Et jevnt skylag, for eksempel ved tiltykning foran en varmfront, er derimot et tegn på lite turbulens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg