Lyn og torden
Tordenvær er tegn på turbulens i atmosfæren.
Lyn og torden
Av /Shutterstock.

Turbulens i atmosfæren er urolig luft og kaotiske luftvirvler. Slike turbulente strømmer er tilfeldige i den forstand at det ikke går an å forutse hvilken hastighet strømmen vil ha på et gitt sted på et gitt tidspunkt. Derfor har mengden turbulens mye å si for flyforholdene og for spredning av luftforurensning.

Faktaboks

Også kjent som

atmosfærisk turbulens

Turbulens er et fysisk fenomen som også forekommer i andre gasser og i væsker som for eksempel vann.

Årsaker

Turbulens i atmosfæren kan bli spesielt sterk av to forskjellige årsaker:

1) I sterk vind vil de enkelte luftelementer nær bakken få store og lokalt pregede akselerasjoner (dynamisk turbulens). Over kupert terreng dannes da virvler og andre uregelmessigheter i større skala, mens det over jevnt underlag blir mer «finkornet» turbulens. I grenseområdet mellom luftstrømmer av vesentlig forskjellig hastighet (vindskjær) får man også dynamisk turbulens, særlig markert i utkanten av sterke vindfelt, jetstrømmer, i høyere nivåer.

2) Ustabil densitetfordeling, oftest fremkalt ved tilførsel av varme fra jordoverflaten ved konveksjon (termisk turbulens). De uordnede vertikalforflytningene kan få store dimensjoner, særlig i forbindelse med bygeskyer. Vertikalhastigheten kan gå opp i 20–30 m/s, tilstrekkelig til at fly kastes opp og ned og i ekstreme tilfeller kommer ut av kontroll. Elektronisk utstyr, særlig radar, gjør det mulig å studere turbulensforholdene og sikre lufttrafikken.

Tegn på turbulens

Et synlig tegn på turbulens i atmosfæren er bygeskyer (Cumulonimbus). Tordenvær og hagl er tegn på kraftig turbulens, samt dersom man ser uregelmessige bevegelser i skymassene. Tornadoer er en ekstrem form for turbulens. Lokalt kan turbulens også skapes av terrengformasjoner, for eksempel i kupert terreng og i trange bygater med høyhus på begge sider.

Et jevnt skylag, for eksempel ved tiltykning foran en varmfront, er derimot et tegn på lite turbulens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg