Trykkfarger er farger som brukes til forskjellige former for trykking.

Til boktrykk brukes gjerne farger som består av pigmenter, for eksempel sot i trykksverte og ellers oftest organiske pigmenter og fyllstoffer. Pigmentene er tilberedt i en løsning av alkyder, sikkativer, faste harpikser, voks og fuktemidler i en aromatisk olje. Til aviser er trykkfargen mest beregnet på innsugning i papiret, mens det til bøker brukes farger som er basert på tørring, og derfor inneholder fete alkyder og sikkativer.

Til offset er fargen gjort tyktflytende eller pastaaktig. Til dyptrykk, som man finner i ukeblader, brukes gjerne pigmentholdige, lettflytende løsninger av syntetiske harpikser i et aromatisk løsemiddel som toluen.

Ved fleksografisk trykk på plastposer, folier og innpakningspapir er fargene også lettflytende og enten vannbaserte eller med meget flyktige løsemidler. Til trykking på plastposer kan fargen for eksempel være en vannholdig dispersjon av akrylharpikser eller en løsning av polyamid og cellulosenitrat, til dels med løselige anilinfarger (såkalt anilintrykk).

Til trykking av spesielle verdipapirer brukes såkalte sikkerhetstrykkfarger som skal oppfylle visse sikkerhetskrav.

Om trykkfarger til bruk på tekstiler, se tekstiltrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg