Trykkfarger, farger som brukes til forskjellige former for trykking.

Til boktrykk (høytrykk) brukes gjerne farger som består av pigmenter (f.eks. sot i trykksverte og ellers oftest organiske pigmenter og fyllstoffer) revet ut i en løsning av alkyder, sikkativer, faste harpikser, voks, fuktemidler m.m. i en aromatisk olje. Til aviser er trykkfargen mest beregnet på innsugning i papiret, mens det til bøker brukes farger som er basert på tørring, og derfor inneholder fete alkyder og sikkativer.

Til offset er fargen gjort tyktflytende eller pastaaktig. Til dyptrykk (ukeblader o.l.) brukes pigmentholdige, lettflytende løsninger av syntetiske harpikser i et aromatisk løsemiddel, f.eks. toluen.

Ved fleksografisk trykk (plastposer og -folier, innpakningspapir o.l.) er fargene også lettflytende og enten vannbaserte eller med meget flyktige løsemidler. Til trykking på plastposer (polyetylen) kan fargen f.eks. være en vandig dispersjon av akrylharpikser eller en løsning av polyamid og cellulosenitrat, til dels med løselige anilinfarger (anilintrykk).

Til trykking av spesielle verdipapirer o.l. brukes såkalte sikkerhetstrykkfarger som skal oppfylle visse sikkerhetskrav.

Om trykkfarger til bruk på tekstiler, se tekstiltrykk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.