Trollkrabbe

Trollkrabbe, gjengitt med tillatelse fra Havforskningsinstituttet.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Trollkrabbe, en art av krepsdyr innen infraordenen trollkreps (Anomura) i familien Lithodidae. I norsk litteratur kalles ofte familien Lithodidae for trollhummer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lithodes maja
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Trollkrabbe har et krabbelignende utseende, selv om den ikke hører til ekte krabber (Brachyura). I likhet med andre trollkreps (Anomura) skiller de seg fra krabbene ved at femte par gangbein er sterkt redusert eller mangler.

Trollkrabbe har et nesten sirkelformet ryggskjold, som hos de største hannene kan bli nesten 15 centimeter bredt. Ryggskjoldet er rødt eller rødbrunt i farge, og besatt med kraftige pigger. Mellom øynene, forrest på skjoldet, sitter et framoverrettet spyd (rostrum), som er kløvet i spissen. Trollkrabbe ligner mye på små eksemplarer av kongekrabbe, men disse har ikke kløvet spyd. Hos trollkrabbe er også gangbeinene besatt med kraftige pigger.

Levevis

Trollkrabben lever både på bløt og hard bunn, og foretrekker dyp fra 80 til 200 meter. De lever av alger, sjøstjerner og forskjellige andre bunndyr, og foretar antagelig lange næringsvandringer. Krabbene skifter hud flere ganger, og gyter antagelig flere ganger i sin livstid. Havforskningsinstituttet foretar undersøkelser av denne artens biologi.

Utbredelse

Trollkrabben har stor utbredelse i det nordlige Atlanterhavet, og finnes langs hele norskekysten og i Nordsjøen nord til Island og Svalbard. Selv om kjøttet skal være velsmakende, blir trollkrabbe ikke utnyttet kommersielt. Den har også stor utbredelse i Canada syd for Newfoundland, hvor det foretatt er prøvefiske med tanke på kommersiell utnyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

trollkrabbe
Lithodes maja
Tidligere vitenskapelig navn
Lithodes arctica Latreille, 1806
Artsdatabanken-ID
16576
GBIF-ID
2224343

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg