Trollkrabbe, en art av krepsdyr innen infraorden trollkreps (Anomura) i familien Lithodidae. I norsk litteratur kalles ofte familien Lithodidae for trollhummer.

Trollkrabbe har et krabbelignende utseende, selv om den ikke hører til ekte krabber (Brachyura). I likhet med andre trollkreps (Anomura) skiller de seg fra krabbene ved at femte par gangbein er sterkt redusert eller mangler.

Trollkrabbe har et nesten sirkelformet ryggskjold, som hos de største hannene kan bli nesten 15 cm bredt. Ryggskjoldet er rødt eller rødbrunt i farge, og besatt med kraftige pigger. Mellom øynene, forrest på skjoldet, sitter et framoverrettet spyd (rostrum), som er kløvet i spissen. Trollkrabbe ligner mye på små eksemplarer av kongekrabbe, men disse har ikke kløvet spyd. Hos trollkrabbe har også gangbeinene besatt med kraftige pigger. 

Trollkrabben lever både på bløt og hard bunn, og foretrekker dyp på 80 til 200 m. De lever av alger, sjøstjerner og forskjellige andre bunndyr, og foretar antagelig lange næringsvandringer. Krabbene skifter hud flere ganger, og gyter antagelig flere ganger i sin livstid. Havforskningsinstituttet foretar undersøkelser av denne artens biologi.

Trollkrabben har stor utbredelse i det nordlige Atlanterhav, og finnes langs hele norskekysten og i Nordsjøen nord til Island og Svalbard. Selv om kjøttet skal være velsmakende, blir trollkrabbe ikke utnyttet kommersielt. Den har også stor utbredelse i Canada syd for Newfoundland, og der er det foretatt prøvefiske med tanke på kommersiell utnyttelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.