trollkreps

Trollkrabbe av Ann Merete Hjelset. Gjengitt med tillatelse fra Havforskningsinstituttet.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Trollkreps er en infraorden av krepsdyr innen ordenen tifotkreps; Decapoda.

Faktaboks

Også kjent som

Anomura

Gruppen inneholder både arter som ligner på krabber, og arter med utseende som langhalekreps. Navnet er derfor ikke helt dekkende. Trollkreps omfatter 1600 arter på verdensbasis, fordelt på tretten familier, hvorav fire er representert i norsk fauna. Det gjelder eremittkreps (Paguridae), trollkrabber (Lithodidae), trollhummer (Galatheidae) og porselenskrabber (Porcellanidae).

Sandkrabber (Hippidae) er også arter av trollkreps, men ikke funnet i Norge. De har stor utbredelse i tropene. De er kjent for å grave seg raskt ned i sanden på sandstrender etter jakt på bytte.

Hos de fleste familier av trollkreps er bakkroppen bøyet inn under brystet, slik at de ligner på krabber. Hos eremittkrepsene er bakkroppen bløt og usymmetrisk vridd. Felles for trollkreps er at femte par gangbein mangler, eller er sterkt redusert og fungerer som et børsteapparat for å rense gjellene. Trollkreps har klosakser på de to første par gangbein, men ikke på det tredje par, som hos langhalekrepsene.

Litteratur

  • Christiansen, M.E. (1972). Bestemmelsestabell for Crustacea, Decapoda, Tifotkreps. 72 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Kristiansen, Aa. og Køie, M. (2012). Havets dyr og planter. 351 sider. Cappelen Damm Faktum, Oslo.
  • Lokki, J. (red.) (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge.
  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. Nordeuropeisk marin fauna. 5. utg. 768 sider. Kom forlag.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th edition. 606 sieder. McGrawHill Education.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg