Tornhå er en fiskeart i tornhåfamilien (Oxynotidae). Tornhåfamilien er en artsfattig famille med bare fem arter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Oxynotus paradoxus

Utbredelse

Tornhå lever på dypt hav i det østlige delene av Nord-Atlanteren langs kontinentalskråningen fra Skottland til Senegal. Den har også blitt registrert ved Asorene, så trolig kan den finnes i mesteparten av den østlige Nord-Atlanteren. Det er lite data somom dette. Arten finnes på dyp mellom 300 til 800 meter, men har også blitt funnet på 100 meter dyp. Den har trolig en vandring til kontinentalsokkel om våren.

Beskrivelse

Tornhå har flattrykt buk og en høy rygg. I forkant av hver av de lange, spisse ryggfinnene sitter en kraftig pigg som peker svakt bakover. Som navet antyder så er nesten hele kroppen dekt av torner (dentikler). Tornhå har en mørkebrun farge, og et voksent eksemplar kan bli opptil 120 centimeter lang.

Forplantningsbiologien er lite kjent, men man vet at den er ovovivipare. Det er foreslått at den har forplantningsvandring til grunnere vann om våren.

Et eksemplar ble funnet/fanget utenfor Røst på 114 meters dyp i 2004, dette er det mest nordlige eksemplaret som har blitt registrert. Individet var 73 centimeter langt og veide rundt 3 kilogram, og er nå oppbevart på Tromsø museum. Ett individ er også registrert fra Nordsjøen.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskaplig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Underrekke Virveldyr Vertebrata
Klasse Haier og skater Elasmobranchii
Orden Håer Squaliformes
Familie Tornhåfamilien Oxynotidae
Slekt - Oxynotus
Art Tornhå Oxynotus paradoxus

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Azevedo J.M.N., Sousa F.L., Brum J.M.M. 2003. Dermal denticles and morphometrics of the sailfin roughshark Oxynotus paradoxus (Elasmobranchii, Oxynotidae), with comments on its geographic distribution. Cybium 27:117-122.

Faktaboks

tornhå
Oxynotus paradoxus
Artsdatabanken-ID
143828
GBIF-ID
5216313

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg