tohaler

Tohaler er en orden av entognater (klasse Entognatha) innen heksapoder. Dette er små, vingeløse dyr, som tidligere ble regnet med til insekter. Det er kjent cirka 1000 arter av tohaler på verdensbasis, men bare tre fra Norge.

Faktaboks

Etymologi
fra gresk diplo, ‘to’ og uros ‘hale’
Også kjent som

Diplura

Bygning

Tohaler har en langstrakt, fargeløs kropp. De er vanligvis 2–6 mm lange. Hodet mangler øyne, men har to lange antenner med mange små ledd. Brystet har tre ledd, hvert med tre par bein. Bakkroppen har ti ledd og to lange haletråder i spissen; derav navnet tohaler.

I likhet med andre entognater ligger munndelene hos tohaler skjult i et hulrom på undersiden av hodet. Mandibler og maxiller er godt utviklet. Litt av dem sees i munnåpningen, men de strekkes ut for å spise.

Utvikling

Forplantning foregår ved at hannen avsetter en kapsel med spermier på marken, og hunnen tar den opp i sin kjønnsåpning. Fra eggene klekker små individer som ligner de voksne, og som blir gradvis større ved hvert hudskifte. Dette er en ametabol utvikling, det vil si en direkte utvikling uten et puppestadium, som hos insekter. I motsetning til insekter fortsetter tohalenes hudskifte etter at de er blitt kjønnsmodne.

Utbredelse og forekomst

Tohaler lever på fuktige steder i jord, under bark og steiner, eller i råttent treverk. De lever av mikroorganismer og levende og råtne planter. Man vet lite om tohaler fordi de er så små og vanskelige å finne.

De tre artene som er funnet i Norge, tilhører samme familie. En vanlig art er Campodea fragilis, som lever i jord i løvskog.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg