Løpebiller, insektfamilie i ordenen biller. Kroppsformen varierer, likeså størrelsen, fra 1 til ca. 80 mm. De fleste er mørke, men mange har skinnende metallfarger. Flyvinger mangler ofte.

Flesteparten av dem gjør nytte ved å ete insekter o.a. smådyr, noen få angriper nyttevekster. Larvedreperne lever av sommerfugllarver. Dyschirius, Broscus o.a. graver ganger i leire, sand eller jord, mens de fleste lever i skog, enger, sumpterreng, under steiner og løs bark o.a. Noen lever i huler (se hulefauna) og andre i fjæresonen der de tåler å leve periodevis under tidevannet. Slekten Cychrus, som har et spisst hode og smalt bryst, er spesialister på snegler som de drar ut av sneglehuset.

De største norske løpebillene er jordløperne, med bl.a. hageløper og den 40 mm lange lærløper. Til kjempene hører spøkelsesløperne, slekten Mormolyce fra Indonesia, som lever under løs bark på gamle trær. De blir over 80 mm, har lange antenner, og dekkvingene har store, gjennomsiktige bremmer langs kroppens sider.

Mange utskiller en etsende væske når de blir angrepet. Hos bombardérbillene fordamper væsken med et knall. Larvene til løpebillene er jordformer, oftest nattlige dyr. Utviklingen er ofte langsom, med overvintring enten som larve eller utviklet insekt, hos høyfjellsformer kan larven overvintre flere ganger før den når full utvikling.

Løpebiller er utbredt i alle verdensdeler fra polarområdene til ekvator. I tempererte strøk lever de fleste på bakken, i tropiske strøk er de vanlige også i trær. Ca. 25 000 arter er kjent i verden, hvorav ca. 270 i Norge. Sandjegerne er i nær slekt med løpebillene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. oktober 2013 skrev Helene Berger

Hei.

Vil gjerne vite dato og årstall på artikkelen?

Mvh.

Helene Berger

2. oktober 2013 svarte Preben S. Ottesen

Hei, akkurat når denne ble skrevet huskert jeg ikke, det var nok for over 10 år siden. Men den ble lagt ut på leksikonets nettside 14/2-2009. Mvh Preben Ottesen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.