entognater

Sminthurus viridis, kulespretthale
Ordenen spretthaler tilhører klassen entognater.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Entognater er en klasse av leddyr som også kalles gjemtkjevinger på norsk. Klassen omfatter de tre ordenene proturer, tohaler og spretthaler. Alle entognater er små arter.

Faktaboks

Også kjent som
gjemtkjevinger
Vitenskapelig navn
Entognatha

I moderne systematikk utgjør entognatene og insektene overklassen heksapoder (Hexapoda), det vil si alle grupper med seks bein.

Klassen kjennetegnes ved at munndelene er gjemt i et hulrom på undersiden av hodet. Det er kun en liten del av munndelene som stikker ut, men de kan trekkes ut når dyret skal spise. Dette skiller entognatene fra insektene, som har utvendige munndeler (ektognate munndeler). Entognater er opprinnelig vingeløse, i motsetning til vingeløse insekter som har mistet dette trekket sekundært under sin evolusjon. En annen forskjell fra insektene er at entognatene har indirekte befruktning. Det foregår ved at hannen avsetter en kapsel med spermier (en spermatofor) på bakken, og som hunnen tar opp i sin kjønnsåpning. Hos noen arter plasseres pakken direkte i hunnens kjønnsåpning.

Entognatene har ametabol utvikling (direkte utvikling), det vil si at larvene ligner på de voksne i utseende, men er mindre av størrelse.

Her følger en oversikt over ordener av entognater. Tallene gjelder antall påviste arter i Norge, per 2020.

Oversikt over ordener av entognater

Tidligere systematikk

I tidligere systematikk ble de tre ordenene regnet med til insektene (klasse Insecta). Sammen med børstehaler utgjorde de en underklasse som ble kalt Apterygota, det vil si insekter uten vinger. Børstehaler, som har utvendige munndeler, regnes nå til de egentlige insektene. Til sammen ble disse gruppene også kalt urinsekter eller Archeognatha, men det er betegnelser som nå er lite brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elven, H. og Søli, G. (red.) 2021. Kunnskapsstatus for artsmangfoldet i Norge 2020. Utredning for Artsdatabanken 1/2021. Artsdatabanken, Norge.

Faktaboks

entognater
Entognatha
Artsdatabanken-ID
85
GBIF-ID
290

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg