Time er en tidsenhet som er definert som 60 minutter, det vil si 3600 sekunder.

Faktaboks

Etymologi
fra norrønt ‘tidsrom, tid’
Også kjent som

h

Time er ikke en SI-enhet, men er godkjent for bruk sammen med SI-enheter. Symbolet for time er h, som er hentet fra det latinske ordet hora. I Norge brukes av og til symbolet t, men i SI-systemet er t brukt som symbol for tonn, som er en godkjent masseenhet.

Allerede i mesopotamisk kultur ble døgnet delt i 24 timer og videre i minutter og sekunder. Da sekund ble utpekt som en av grunnenhetene i SI-systemet, ble definisjonen av time som 1/24 døgn forlatt. Time (og minutt) har nå en eksakt verdi i forhold til sekund, mens døgn har en definisjon som baserer seg på astronomiske forhold og dermed kan variere noe i lengde.

Time brukes i en rekke avledede enheter:

Time blir også brukt i dagligtale om et mer upresist tidsrom, som for eksempel en undervisningstime eller en legetime, og i uttrykk som i ellevte time (i siste liten), på timen (øyeblikkelig) og de små timer (tiden etter midnatt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg