thalliumforbindelser

Artikkelstart

Thalliumforbindelser er kjemiske forbindelser som inneholder grunnstoffet thallium. I thalliumforbindelser har thallium oksidasjonstall +I eller +III.

Faktaboks

Uttale
tˈalliumforbindelser

Oksidasjonstall +I

Thallium(I)forbindelser er de mest stabile og de mest vanlige thalliumforbindelsene. Tl(I) har et inert elektronpar og danner salter som TlF. Thallium(I)forbindelser har i mange tilfeller likhetstrekk med sølvforbindelser.

Halogenforbindelsene av thallium er tungt løselige. Thallium(I)hydroksid, med kjemisk formel TlOH, er sterkt basisk løst i vann. Tl2O er også basisk.

Oksidasjonstall +III

Treverdige thalliumforbindelser ligner de tilsvarende aluminiumforbindelsene, for eksempel er Tl2O3 amfotert, i likhet med Al2O3. Ettersom treverdig thallium lett lar seg redusere til enverdig, virker treverdige thalliumforbindelser sterkt oksiderende. Tl(III) er termodynamisk stabilt med sterke komplekseringsmidler.

Egenskaper

Thalliumforbindelser er giftige, og de brukes derfor ikke lenger innen medisin og kosmetikk. I en norsk mordsak i 2000 ble en person kjent skyldig i å ha forgiftet ektefellen sin med thallium.

Noen thalliumholdige legeringer blir brukt til ulike formål på grunn av deres spesielle egenskaper, som korrosjonsbestandighet, lav friksjon eller lavt smeltepunkt (–5 °C for eutektisk Tl–Hg-legering.)

Rundt halvparten av alt bearbeidet thallium brukes i katalysatorer for organisk syntese. Thalliumkuprater er superledere med høy kritisk temperatur. Thalliumjodid brukes i scintillasjonsdetektorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg