thalliumforbindelser

Thalliumforbindelser er kjemiske forbindelser hvor thallium har oksidasjonstall +I eller +III.

Faktaboks

Uttale
thˈalliumforbindelser

Oksidasjonstall +I

Thallium(I)forbindelser er de mest stabile og de mest vanlige. Tl(I) har et inert elektronpar og danner salter som TlF. De ligner sølvforbindelser blant annet er thallium(I)hydroksid sterkt basisk løst i vann og halogenforbindelsene er tungt løselige.

Tl2O er basisk, mens . Tl(III) virker sterkt oksiderende, men er termodynamisk stabilt med sterke komplekseringsmidler.

Oksidasjonstall +III

Treverdige thalliumforbindelser ligner de tilsvarende aluminiumforbindelser f. eks. er Tl2O3 amfotert som Al2O3. Ettersom treverdig thallium lar seg lett redusere til enverdig, virker treverdige thalliumforbindelser oksiderende.

Egenskaper

Thalliumforbindelser er giftige, og brukes derfor ikke lenger innen medisin og kosmetikk. I 2000 ble en mann i Trondheim dømt til 21 års forvaring fordi han hadde drept sin kone med thallium.

Noen thalliumholdige legeringer har funnet anvendelse pga. spesielle egenskaper, som korrosjonsbestandighet, lav friksjon eller lavt smeltepunkt (–5 °C for eutektisk Tl–Hg-legering.)

Rundt halvparten av alt bearbeidet thallium brukes i katalysatorer for organisk syntese. Thalliumkuprater er superledere med høyest kritisk temperatur. Thalliumjodid brukes i scintillasjonsdetektorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg