Tertiar er en religiøs orden som består av lekfolk, det vil si personer som ikke er presteviet. Betegnelsen brukes særlig av fransiskanere og dominikanere som er organisert i tre ordener: Første orden som består av det opprinnelige mannlige klosterfelleskapet, andre orden som består av kvinneklostre som er tilknyttet førsteorden som betjener dem som prester, og tredje orden som består av lekfolk, tertiarer.

Tertiarer har en formell tilknytning til ordensfelleskapet, men lever et vanlig liv med familie og jobb. De avlegger et begrenset klosterløfte (tredje ordens løfte) om å vie seg til spesielle oppgaver, og å følge et bestemt religiøst regime med bønn og faste, ofte for en en avgrenset periode.

Ordningen oppsto parallelt med klostervesenet ved at folk som av ulike grunner ikke kunne gå i kloster inngikk uformelle avtaler for eksempel om å leve i kloster i avgrensede perioder eller at donorer inngikk avtale om å gravlegges i nonne- eller munkehabit.

Frans av Assisi utformet en fast ordensregel for fransiskanske lekfolk i 1221, og denne regelen har fungert som forbilde for tertiarer tilknyttet andre ordener. Fransiskanske tertiarer utgjør i dag den største gruppen (cirka 120 000 på verdensbasis), men karmelitter og dominikanerordenens tertiarer deles i tre grupper, de som lever i fellesskap; de som deltar i en tertiar-organisasjon (kalt brorskap eller gilde), og de som avlegger privat løfte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg