Strebesystem

Strebesystem. Strebepilarer og strebebuer over koromgangen på katedralen i Chartres.

Av /KF-arkiv ※.

Med gotikken kom strebesystemene som gjorde de høye hvelvene og de tynne gjennombrutte veggene mulig. Detalj fra katedralen i Burgos.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Strebesystem er et konstruksjonssystem for motvirkning av sidetrykk fra hvelv eller takverk i en bygning, spesielt kjennetegnende for gotisk kirkearkitektur. Består av strebepilarer, som enten kan være utformet som en fremspringende, utvendig forsterkning av ytterveggen, eller som frittstående. Ved frittstående pilarer overføres trykket av åpne strebebuer.

Faktaboks

Etymologi
av tysk ‘peke, være rettet mot, rage’

Strebesystemer er brukt i arkitektur i romansk stil og gotikk. I romansk arkitektur kan det forekomme strebebuer som avstreber tønnehvelv, men også strebebuer som avstreber krysshvelv. St-Étienne i Caen, Frankrike, (hvelvet fra omkring 1115) og Durham Cathedral i England (1093–1133) er begge eksempler på kirker i romansk stil med innvendige strebebuer og krysshvelv. Dette er en statisk og materialmessig gunstig kombinasjon, og ble utviklet videre under gotikken.

Et eksempel på antikt strebesystem er en sal (innviet i år 113 evt.) ved Trajans forum i Roma. Her ble utvendige strebebuer brukt til å støtte opp betonghvelv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg