stortyskere

Artikkelstart

Stortyskere var en politisk gruppering som i 1848 opptrådte på nasjonalforsamlingen i Frankfurt, med et politisk program som ville føre det tyske forbund under Østerrikes ledelse. Det lilletyske parti ville på den andre siden utelukke Østerrike fra lederskapet ved å gå inn for Preussens førerskap i forbundet.

Faktaboks

Etymologi
tysk Die Grossdeutschen

Stortyskere ble også brukt i mellomkrigstiden som navn på et parti i Østerrike, Grossdeutsche Partei, som arbeidet for tilslutning til Tyskland (Anschluss). Stortyskerne hadde støtte i deler av middelklassen, særlig i Wien, i grensedistriktene og blant studentene. Den mest kjente lederen av partiet var Hans Schober, som var statsminister fra 1921 til 1922 og fra 1929 til 1930. Som utenriksminister gjorde Schober et mislykket forsøk på å gjennomføre en tysk-østerriksk tollunion i 1931.

De fleste av stortyskernes tilhengere sluttet seg etter hvert til nazistene, som hadde en samling av alle tyskere i et Stor-Tyskland på sitt program. Etter innlemmelsen av Østerrike i 1938 ble Tyskland ofte kalt Grossdeutschland eller Grossdeutsches Reich, som snart også omfattet Sudetenland og Böhmen–Mähren-protektoratet. Særlig under andre verdenskrig ble betegnelsen Grossdeutsches Reich også anvendt offisielt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg