sportsklatring

Sportsklatring er klatring innendørs- eller utendørs på klatreruter som er sikret med borebolter (ekspansjonsbolter eller limbolter).

Utendørs skjer konkurranseklatring i klippevegger som er forhåndspreparert med sikringsbolter, rensket for løse steiner og liknende. Innendørs foregår det i kunstig oppbygde klatrevegger, man bruker sikringsutstyr som ved vanlig klatring.

Den som kommer høyest vinner. Hvis flere deltakere når samme høyde vinner den som har brukt minst tid. Deltakerne holdes isolert før og under konkurransen, men får litt tid for rutebesiktigelse.

Buldring

Buldring (av engelsk boulder, 'steinblokk') er klatring på store steiner eller små knauser i lav høyde uten sikring, eventuelt med en matte (engelsk crashpad) under.

Forbund

Norges Klatreforbund (NKF) ble stiftet i 1992 og arrangerer norgescup og NM i klatring. NKF ble opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité i 1994, særforbund fra 1996. Klatreforbundet er assosiert medlem av Det internasjonale klatreforbundet, Union Internationale des Associations d'Álpinisme (UIAA), stiftet i 1932.

Norsk Tindeklub er eneste fullverdige medlem av UIAA i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg