Bolteklatring er en eldre betegnelse på teknisk fjellklatring. Klatrerne benyttet jernbolter (engelsk pitons) som ble slått inn i sprekker med hammer. De tidlige boltene ble omtalt som fjellbolter eller bankebolter.

Bankebolter ble introdusert, i Norge, av Arne Næss sr. i 1935, da han vendte hjem etter et studieopphold i Østerrike. Bankeboltene revolusjonerte klatresporten. De økte sikkerheten og muliggjorde bestigninger av fjellvegger som tidligere hadde blitt regnet for umulige. Til å begynne med ble boltene brukt til å feste taustiger i for å komme seg forbi crux (vanskelig passasje i klatring) klatrerne ikke var i stand til å klatre i fri. Bankebolter brukt til taustiger ble tatt ut igjen for videre bruk senere i klatringen. Senere ble bankeboltene brukt til å sikre tauet når klatringen ble gjort i fri. Det ble da vanlig å la boltene stå igjen i fjellet.

Bruk av bankebolter i forbindelse med fjellklatring var vanlig frem til omkring 1970 da kiler og hexer ble utviklet. Bankebolter brukes fortsatt i forbindelse med storveggsklatring, vinterklatring og isklatring.

Ekspansjonsbolter tok etter hvert over som det foretrukne hjelpemiddel for å sikre seg ved klatring der boltene skulle bli igjen i veggen. Ekspansjonsbolter har den fordelen at de kan plasseres på steder der det ikke er sprekker i fjellet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg