Faktaboks

Daniel Dunglas Home
Uttale
hju:m
Født
20. mars 1833, Currie, Skottland
Død
21. juni 1886, Paris, Frankrike
Avistegning: det svevende mediet Daniel D. Home.
Daniel Dunglas Home
Daniel Dunglas Home
Av /Bibliothèque nationale de France 𝒲.

Daniel Dunglas Home var et britisk medium som var berømt for sine angivelige psykokinetiske evner.

Fra Homes seanser ble det rapportert at møbler beveget seg, musikkinstrumenter begynte å spille og hender materialiserte seg. Home selv skal ha lettet fra gulvet og skal ved en anledning ha svevd ut av et vindu og inn gjennom et annet. Til tross for disse usannsynlige bedriftene hører Home til de få mediene som aldri ble grepet i fusk. En av grunnene kan være at han aldri ga offentlige forestillinger og selv bestemte betingelsene for hvordan han ville demonstrere sine magiske evner.

Home virket i en tidsepoke da interessen for spiritistiske fenomener var på sitt høyeste, og oppnådde i 1850- og 1860-årene en enorm popularitet. Blant annet ble han mottatt ved tsar Aleksander 2s og keiser Napoleon 3s hoff, og flere fremtredende britiske vitenskapsmenn gikk god for at hans seanser var troverdige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg