Faktaboks

Det frivillige Skyttervesen
DFS
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
01.07.1893
Daglig leder
Jarle Steinar Tvinnereim
Styreleder
Kari Sofie Fiskum

Det frivillige Skyttervesen (DFS) er landets største organisasjon innen skytesport. DFS ble etablert av Stortinget 30. juli 1892 gjennom et vedtak om sammenslåing av lagene i to konkurrerende skytterorganisasjoner, Folkevæbningen (folkevæpningssamlagene) og Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug. Stortingsvedtaket satte en stopper for en konflikt som hadde vart i mange år.

Den nye organisasjonen fikk statstilskudd fra 1. juli 1893, og denne datoen regnes som stiftelsesdato for DFS.

Formål og organisasjon

Grunnreglene for DFS er vedtatt av Stortinget, og formålet med organisasjonen var, i følge et vedtak i 1905, «å fremme praktisk skyteferdighet i det norske folk, og derved dyktiggjøre det for landets forsvar». 19. desember 2016 vedtok Stortinget en ny formålsparagraf, som gir organisasjonen et bredere samfunnsmessig oppdrag: «Det frivillige Skyttervesens formål er å fremme god våpenkultur og praktiske skyteferdigheter, samt sikre tilgang til en desentralisert skytebanestruktur, til nytte for Forsvaret og samfunnet for øvrig». Dette gjør DFS til Forsvarets største frivillige støtteorganisasjon. I 2020 består DFS av cirka 845 skytterlag med til sammen over 135 000 medlemmer. Lagene er organisert i 48 samlag, som igjen tilhører 9 landsdelskretser.

DFS ledes fra Skytterkontoret i Oslo. Organisasjonen har 15 ansatte, med generalsekretæren som leder, og tar seg av blant annet opplæring, IT-systemer, økonomi, anleggsutvikling og salg av ammunisjon og våpen. DFS gir ut medlemsbladet Norsk Skyttertidende.

Organisasjonens øverste organ, Skytterstyret, har i tillegg til sju valgte medlemmer også et medlem oppnevnt av Forsvarsdepartementet.

Skyteøvelsene som praktiseres i DFS har med tiden fått et mer sivilt preg, men øvelser som feltskyting, felthurtigskyting og stangskyting viser fortsatt sterk tilknytning til Forsvaret.

Øvelser

DFS arrangerer konkurranser med grov- og finkalibrede rifler hele året. I sommerhalvåret drives det i hovedsak baneskyting, mens feltskyting dominerer vintersesongen. De siste tiårene har innendørs skyting med finkalibret rifle fått økende oppslutning. Dette er særlig populært i vintersesongen, da på 15 eller 50 meters avstand.

Det største arrangementet i DFS er Landsskytterstevnet, som samler mange tusen deltakere. Her kåres blant annet skytterkonge eller skytterdronning, prins og prinsesse, samt norgesmester i feltskyting.

Siden begynnelsen av 1990-tallet er Sig Sauer STR 200 (STR: Scandinavian Target Rifle) det mest brukte våpenet i DFS. Våpenet ble utviklet i samarbeid med DFS’ søsterorganisasjoner i Sverige og Danmark. Kalibrene 6,5 x 55 mm og .308 brukes til langholdskyting, mens .22 LR (5,6 mm) brukes på 15, 50 og 100 meter. Krag Jørgensen og Mauser er stort sett faset ut. Forsvarets rifler AG3 og HK416 er også godkjent for konkurranser i DFS.

Klasser

Skytterne i DFS konkurrerer i forskjellige klasser, tildels med forskjellige skyteprogrammer.

De aldersbestemte ungdomsklassene er:

  • rekrutt 11–13 år
  • eldre Rekrutt 14–15 år
  • junior 16–17 år
  • eldre Junior 18 år.

Veteranklassene er:

  • V55
  • V65
  • V73

Klasse 1–5 er resultatbaserte klasser, med klasse 5 som høyeste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Det frivillige Skyttervesen
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
93.120 Idrettslag og -klubber; 58.140 Utgivelse av blader og tidsskrifter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg