Datastyrt skrivemaskin med linjeskjerm, fra 1980-årene. Maskinen hadde bare 10 bevegelige deler – resten av styringen foregikk ved hjelp av elektronikk.

Skrivemaskin av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Skrivemaskin.Verdens første skrivemaskin, konstruert og bygd av den italienske advokaten G. Ravizza. Maskinen ble kalt «skriveklavizimbel» og ble patentert på Sardinia i 1855.

Anon. Begrenset gjenbruk

Skrivemaskin, maskin til bruk for skriving av bokstaver, tall og tegn på papir. Den betjenes ved et tastatur med de nødvendigste tegn; ved hjelp av en skifttast kan antallet av tegn dobles. Ved anslag på tastene slår en type mot papiret som ligger tett rundt en hard gummivalse, og tegnet fester seg på papiret ved hjelp av et mellomliggende fargebånd.

Det første patent på en skrivemaskin ble tatt ut i 1714, men først i 1868 kom en maskin som var raskere enn håndskrift. Reiseskrivemaskiner kom i bruk fra 1909 og elektriske skrivemaskiner etter 1950. Den klassiske skrivemaskinen hadde et meget begrenset utvalg av tegn og praktisk talt ingen typografiske muligheter – alle bokstaver var like brede og det fantes kun to skriftstørrelser, enten 10 eller 12 tegn per tomme. Da IBMs kulehodemaskin kom i 1961 fikk man for første gang ulike skrifter, skriftstørrelser og spesialtegn på samme maskin. Disse maskinene kunne utstyres med engangsfargebånd og hadde en kvalitet som gjorde dem anvendelige til satsproduksjon for offsettrykking.

Skrivemaskinene er nå forsvunnet fra kontorene. Personlige datamaskiner med avanserte tekstbehandlingsprogrammer og laserskrivere har skapt en helt ny æra for skriving av tekst med mange av de samme mulighetene som i profesjonell satsproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.