Skrivemaskintyper av /Pixabay. Begrenset gjenbruk

skrivemaskin

Amerikanske skivemaskin av merket Underwood, fra rundt 1900.
Av /Digitaltmuseum.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Skrivemaskin, mekanisk eller elektrisk maskin til bruk for skriving av bokstaver, tall og tegn på papir. Den betjenes ved et tastatur med de nødvendigste tegn. Ved anslag på tastene slår et skrifttegn mot papiret. Papiret ligger tett rundt en hard gummivalse, og tegnet fester seg på papiret ved hjelp av et mellomliggende fargebånd.

Historikk

Det første patent på en skrivemaskin ble tatt ut i 1714, men først i 1868 kom en maskin som var raskere enn håndskrift. Reiseskrivemaskiner kom i bruk fra 1909 og elektriske skrivemaskiner etter 1950.

Den klassiske skrivemaskinen hadde et meget begrenset utvalg av tegn og praktisk talt ingen typografiske muligheter – alle bokstaver var like brede og det fantes kun to skriftstørrelser, enten 10 eller 12 tegn per tomme. Da IBMs kulehodemaskin kom i 1961 fikk man for første gang ulike skrifter, skriftstørrelser og spesialtegn på samme maskin. Disse maskinene kunne utstyres med engangsfargebånd og hadde en kvalitet som gjorde dem anvendelige til satsproduksjon for offsettrykking.

Skrivemaskinene er nå forsvunnet fra kontorene. Personlige datamaskiner med avanserte tekstbehandlingsprogrammer og printere har skapt en helt ny æra for skriving av tekst med mange av de samme mulighetene som i profesjonell satsproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg