Frøtre

Et godt frøtre bør være rettstammet, ha god kronedybde og være stormsterkt. Gjensetting av frøtrær brukes mest i furuskog og kalles frøtrestilling.

Frøtre
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Frøtre er et tre som får stå etter hogst for å spre frø.

Faktaboks

Også kjent som

frøtrær

Denne formen for hogst, hvor man sparer noen frøtrær for å skape naturlig foryngelse, kalles frøtrestillingshogst. Gjensetting av frøtrær brukes mest i furuskog og kalles frøtrestilling.

Vanligvis setter man igjen 5 til 15 trær per dekar for å sikre god frøforsyning slik at foryngelsen blir tilfredsstillende. Frøtrærne bør ha godt utvikla krone og de bør være stormsterke da det kan være fare for vindfelling etter at nabotrærne er hogd.

Frøtrestillingshogst er en form for naturlig foryngelse, og passer godt i lavskog og bærlyngskog. I høgtliggende skog og ellers der humuslaget er tjukt, vil det være behov for markberedning for å sikre gode spire- og oppvekstmuligheter for foryngelsen.

Frøtrærne fjernes vanligvis når foryngelsen er tilfredsstillende og 0,5–1 meter høy, men ofte settes noen igjen som livsløpstrær.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Larsson, John Yngvar & Søgnen, Svein Martin (2003). Vegetasjon i norsk skog – vekstvilkår og skogforvaltning, Landbruksforlaget

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg