Skinheads og punkere
Skinheads og punkere på en konsert i 1983.
Skinheads og punkere
Av /Pymca/REX/NTB.
Nynazistiske skinheads i Storbritannia
En gjeng med nynazistiske skinheads gjør nazihilsen utenfor en pub i Brighton, Storbritannia, i 1980-årene.
Av /Getty Images.

Skinhead er en subkultur eller stil der tilhengerne kjennetegnes av glattbarberte hoder eller svært kort hår, og en særegen klesstil med blant annet tunge lærstøvler. Språkrådet anbefaler snauskalle som norsk oversettelse av skinhead.

Faktaboks

Også kjent som

snauskalle

Ofte forbindes skinheadkulturen med rasisme, nynazisme og vold, og i en rekke land har skinheads tatt del i voldelige angrep mot innvandrere, andre minoriteter og meningsmotstandere. Likevel er ikke alle skinheads verken rasister, høyreekstreme eller voldelige. Både politisk uengasjerte, anti-rasistiske og venstreorienterte personer kan regne seg som skinheads.

Subkulturen oppsto først blant arbeiderklasseungdom i London på 1960-tallet. Både stilen og holdningene sto i markert motsetning til hippiene og den bredere motkulturen som samtidig fikk stor oppslutning særlig blant studenter. I den tidlige fasen lyttet mange britiske skinheads til reggae og ska. Senere utviklet det seg egne skinhead-varianter av punk, noen med tydelig rasistiske og høyreekstreme tekster.

Ungdom i mange land, også i Norge, tok gjennom flere tiår til seg skinhead-stilen. Det er neppe riktig å tenke på alle de ulike skinhead-miljøene som noen enhetlig subkultur eller bevegelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg