Sjøprotest er en form for juridisk erklæring av skader på last eller skip som følge av uforutsette hendelser, oftest dårlig vær.

Faktaboks

Også kjent som

protest, captain's protest

Sjøprotest er et uttrykk fra sjøretten, men brukes ikke i Norge i dag. Andre land, slik som Italia, Spania og Frankrike, kan fortsatt praktisere sjøprotest.

Ved ankomst til havn med skader på last eller skip, vil kapteinen levere en sjøprotest til myndigheter på stedet. Tradisjonelt kunne dette være for eksempel en konsul eller en notarius publicus. Sjøprotesten inneholder et kort hendelsesforløp, hentet fra skipets dagbok, og en erklæring om at skip, befrakter eller bortfrakter ikke er ansvarlig for skadene. Sjøprotesten kan også inneholde erklæring om krav mot et annet fartøy, som kan klandres for eventuelle skader.

Hvis det ikke er synlige skader, men likevel mistanke om dette, kan kapteinen levere en forhåndsprotest for å sikre seg mot forventede skader. Hvis eller når skadene oppdages, vil kapteinen utvide protesten til en full sjøprotest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg