sandterne

Sandterne (Gelochelidon nilotica) skiller seg fra andre europeiske terner ved å ha et kort og kraftig nebb.

Sandterne er en fugleart i måkefamilien. Sammenlignet med de andre europeiske ternene har den et uvanlig kort og tykt nebb, og relativt lange bein. Stjerten er også bare svakt kløftet. Dette gjør at sandterne ligner mer på en måke enn de andre ternene. Det korte tykke nebbet har også gitt sandterne det engelske navnet «Gull-billed Tern». Dietten består i hovedsak av insekter, som de gjerne fanger under elegant flukt i kulturlandskapet.

Faktaboks

også kjent som:

Gelochelidon nilotica, tidligere Sterna nilotica

Sandterne hekker i svært spredte kolonier i de fleste verdensdeler, og den kan påtreffes både ved kysten og i innlandet. I Europa hovedsakelig i Sør- og Øst-Europa. Tidligere hekket sandterne med inntil 400 par i Danmark, men der er den nå forsvunnet som regulær hekkefugl.

Forekomst i Norge

Gelochelidon nilotica, sandterne. Foto fra: Lesbos, Hellas

Gelochelidon nilotica, sandterne. Foto fra: Lesbos, Hellas

Fram til 2018 er sandterne påtruffet 17 ganger i Norge. Alle observasjoner er fra kysten av Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg