Romerriket er kjent for sin ingeniørkunst, og datidens ingeniører hadde tilgang til vel definerte enheter for å måle lengde og distanser. Forholdet mellom dem er godt kjent, men det er ikke funnet noen eksempler på standardiserte enhetsverdier, for eksempel i form av en prototyp.

Imidlertid er det gjort funn av ulike slag som har en oppgitt lengde med målenheter fra Romerriket. For eksempel finnes det milesteiner langs veier som fremdeles er bevart, hvor avstanden mellom dem er oppgitt i romerske lengdeenheter. Hvis avstanden er angitt i romersk mil, kan man enkelt beregne lengden av én romersk mil, som også gir grunnlag for å beregne verdien av de andre avledede enhetene. Det er også funnet gjenstander med kjent lengde, blant annet messing- og trestenger som var oppgitt til å være 10 romerske fot lange. Flere av disse har imidlertid avvikende lengder som gjør fastsettelsen av enhetsverdiene til dagens målenheter usikre.

Lengdeenhetene fra Romerriket er i stor grad hentet fra lengdeenheter i den greske antikken, som på sin side var påvirket av det egyptiske enhetssystemet i Det gamle Egypt og det mesopotamiske enhetssystemet.

Romerne utviklet fjorten målenheter for måling av lengder. Den mest grunnleggende enheten var pes (flertall: pedes) som også omtales som romersk fot. En romersk fot tilsvarer rundt 0,97 av dagens fot eller 29,6 centimeter (cm). De andre enhetene kan avledes av denne enheten, slik det er vist i tabellen nedenfor.

Enhetsnavn Norsk navn Definisjon SI-enhet
digitus fingerbredde ¹⁄₁₆ pes 1,85 cm
uncia tomme ¹⁄₁₂ pes 2,46 cm
palmus minor palm ¼ pes 7,4 cm
palmus major ¾ pes 22,2 cm
pes (flertall pedes) fot 1 pes 29,6 cm
palmipes 1 ¼ pedes 37 cm
cubitum alen 1 ½ pedes 44,4 cm
gradus skritt 2 ½ pedes 74 cm
passus pass 5 pedes 1,48
decempeda stang 10 pedes 2,96 m
actus akt 120 pedes 35,5 m
stadium stadion 625 pedes 185 m
mille passus romersk mil 5000 pedes 1,48 km
leuga 7500 pedes 2,22 km

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg