palm

Palm er en gammel lengdeenhet som var i bruk over store deler av Europa. Enhetsverdien varierte fra land til land og over tid. I Norge ble enheten kalt palme.

Faktaboks

etymologi:
av latin ‘håndflate’
også kjent som:

palme, palmo

Enheten svarer enten til den romerske enheten palmus minor, som var lik 4 digitus (fingre) = 7,4 cm eller den romerske enheten palmus major, som var lik 12 digitus (= 22,2 cm) og skulle tilsvare lengden av en håndflate.

Norge

I Norge ble enheten tatt i bruk mot slutten av 1500-tallet. Enhetsverdien endret seg noe gjennom historien, men ved en forordning i 1698 ble én palme fastsatt til 3 7/18 tomme, som i metriske verdier utgjør 8,93 cm (etter 1824: 8,86 cm).

Palme ble i særlig grad brukt for å måle omkretsen av rundtømmer, som ble gjort i forbindelse med eksport av trevirke. Oppmålingen ble gjort av tømmer som var barket. Hvor langt fra rotenden målingen skulle gjøres ble bestemt i en rekke forordninger, der treslag, dimensjon, tid og sted var avgjørende.

Palme ble også brukt til å måle høyden av hester.

Europa

I de europeiske landene ble enheten brukt med egne betegnelser og definisjoner. Enheten ble fastlagt med utgangspunkt i enten bredden eller lengden av en hånd.

Eksempler:

  • England: 1 palm = 3 inch = 4 digit. Enheten ble også kalt handbreadth og var basert på bredden av en hånd. I metriske verdier tilsvarer enheten 7,62 cm, men med den gamle enhetsverdien av inch er 1 palm beregnet til 7,72 cm. Palm ble fjernet fra det britiske enhetssystemet i 1824.
  • Italia: 1 palmo = 8 – 30 cm (avhengig av distrikt)

I Spania og Portugal ble enheten fastlagt på basis av avstanden mellom tommel og lillefinger i en hånd som er utstrakt.

  • Spania: 1 palmo = 20,873 cm
  • Portugal: 1 palmo = 22,3 cm

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg