Palm er en gammel lengdeenhet som var i bruk over store deler av Europa. Enhetsverdien varierte fra land til land og over tid. I Norge ble enheten kalt palme.

Enheten svarer enten til den romerske enheten palmus minor, som var lik 4 digitus (fingre) = 7,4 cm eller den romerske enheten palmus major, som var lik 12 digitus (= 22,2 cm) og skulle tilsvare lengden av en håndflate.

I Norge ble enheten tatt i bruk mot slutten av 1500-tallet. Enhetsverdien endret seg noe gjennom historien, men ved en forordning i 1698 ble én palme fastsatt til 3 7/18 tomme, som i metriske verdier utgjør 8,93 cm (etter 1824: 8,86 cm).

Palme ble i særlig grad brukt for å måle omkretsen av rundtømmer, som ble gjort i forbindelse med eksport av trevirke. Oppmålingen ble gjort av tømmer som var barket. Hvor langt fra rotenden målingen skulle gjøres ble bestemt i en rekke forordninger, der treslag, dimensjon, tid og sted var avgjørende.

Palme ble også brukt til å måle høyden av hester.

I de europeiske landene ble enheten brukt med egne betegnelser og definisjoner. Enheten ble fastlagt med utgangspunkt i enten bredden eller lengden av en hånd.

Eksempler:

  • England: 1 palm = 3 inch = 4 digit. Enheten ble også kalt handbreadth og var basert på bredden av en hånd.  I metriske verdier tilsvarer enheten 7,62 cm, men med den gamle enhetsverdien av inch er 1 palm beregnet til 7,72 cm. Palm ble fjernet fra det britiske enhetssystemet i 1824.
  • Italia: 1 palmo = 8 – 30 cm (avhengig av distrikt)

I Spania og Portugal ble enheten fastlagt på basis av avstanden mellom tommel og lillefinger i en hånd som er utstrakt.

  • Spania: 1 palmo = 20,873 cm
  • Portugal: 1 palmo = 22,3 cm

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.