Rettsliggjøring betyr også større makt til domstolene på bekostning av nasjonalforsamlingen. Det er særlig denne formen for rettsliggjøring som har skapt diskusjon i Norge.
Et argument har vært at internasjonaliseringen av retten gjennom internasjonale traktater og internasjonale domstoler har ført til en maktforskyvning fra folkevalgte politikere til domstolene.
Internasjonale traktater er ofte ganske generelle og upresise. Bestemmelsene får sin presise betydning når domstolene tolker dem i konfliktsituasjoner. Hvis lovgivende myndigheter ikke liker disse tolkningene, kan de vanskelig endre dem gjennom nye lovvedtak.
Årsaken er at internasjonale traktater bare kan endres ved enstemmighet blant de landene som har undertegnet dem. Dette er en høy barriere for endring. Dermed blir det gjerne domstolenes tolkninger som driver rettsutviklingen på området.
EU-domstolen har gradvis fått større makt over rettsutviklingen innen EU, og Norge er også bundet av domstolvedtak i tolkningen av hvor langt EØS-avtalen binder Norge.
Den europeiske menneskerettighetsdomstol har en tilsvarende tolkningsmakt på sitt område, slik som i avveiningen av grupperettigheter mot individuelle rettigheter eller ytringsfrihet mot personvern.
Rettsliggjøring i den betydningen at domstolene i større grad blir politiske organer, skyldes i siste instans politiske vedtak. Den folkevalgte, lovgivende makten har overført styringsmyndighet til rettsvesenet. Dette skjer fordi et politisk flertall er tilhengere av de internasjonale traktatene som i neste omgang begrenser politikernes egen makt.
Bakgrunnen kan være at sterke interessegrupper og sosiale bevegelser får gjennomslag for bestemte rettighetstraktater. Det kan også skje fordi politikerne ønsker å overføre myndighet til domstoler, slik at de selv slipper å foreta vanskelige avveininger eller bli stilt til ansvar for kontroversielle beslutninger.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.