rekombinasjon - kosmologi

Rekombinasjon referer til perioden rundt 380 000 år etter big bang da temperaturen i universet var lav nok til at elektroner, protoner og nøytroner kunne danne nøytrale hydrogen- og heliumatomer.

Faktaboks

rekombinasjon
Uttale
rˈekombinasjon
Etymologi
av re- og kombinere

Prefikset re- er i denne sammenheng misvisende siden dette var første gang i universets historie at det ble dannet nøytrale atomer.

Før rekombinasjonen var universet svært varmt og tett, og besto av partikler som fotoner, elektroner og protoner. Fotonene kunne ikke bevege seg langt før de kolliderte med frie elektroner, en fysisk prosess kjent som Thomson-spredning. Rekombinasjonen førte til at antallet frie elektroner i universet sank drastisk. Dermed kunne fotoner reise uhindret gjennom universet, og disse fotonene ser vi i dag som den kosmiske bakgrunnsstrålingen.

I rekombinasjonsepoken ble universet med andre ord gjennomsiktig for elektromagnetisk stråling. Denne elektromagnetiske strålingen har beveget seg praktisk talt fritt i de mer enn 13 milliarder årene som har gått siden den gang.

Det betyr at når vi observerer den kosmiske bakgrunnsstrålingen, observerer vi hvordan universet var 380 000 år etter big bang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg