oppklaring

Oppklaring, også kalt rekognosering, er den delen av en militær operasjon som går ut på å skaffe seg oversikt over fiendens gjøremål, antall og type styrker, hvordan de er utplassert og hva de foretar seg, og over terrenget, eller farvannet, operasjonen skal gjennomføres i, inkludert status på infrastruktur som veier og jernbane med broer og tunneler, havner og flyplasser.

Strategisk oppklaring

Strategisk oppklaring tar sikte på å finne ut hovedtrekkene i de fiendtlige disponeringer og planer, og blir nå normalt utført ved hjelp av fly, satellitter og elektroniske hjelpemidler.

Taktisk oppklaring

Taktisk oppklaring kan være fjernoppklaring, næroppklaring eller stridsoppklaring.

  • Fjernoppklaring skal fastslå de fiendtlige stridskrefter i store trekk og utføres normalt av spesialstyrker, jegeravdelinger, fly og droner.
  • Næroppklaring skal fastslå fiendens gruppering og sammensetning og foreta en vurdering av terrenget eller lendet, og utføres av de operative avdelingers oppklaringsavdelinger.
  • Stridsoppklaring skjer i væpnet kontakt med fienden og utføres normalt av kavalerieskadroner.

ISTAR

Moderne oppklaring omfatter gjerne også identifikasjon og anvisning av mål for artilleribeskytning og flyangrep, og kan kombineres med etterretnings- og overvåkingsoppdrag, forkortet til ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg