Radionuklidebatteri, isotopbatteri, apparat hvor energi som frigis i en radioaktiv prosess, direkte omsettes til elektrisk energi. I de enkelte utforminger anbringes et radioaktivt stoff som sender ut elektroner, isolert midt i en lukket, lufttom beholder, og elektronene samles opp av et ledende belegg på beholderens vegger. Den radioaktive kilden får etter hvert som elektronene sendes ut, positiv spenning og veggene negativ. Spenningsforskjellen kan bli meget stor, av størrelsen en million volt, men man kan bare ta ut lite strøm. Virkningsgraden kan bli ca. 10 %; apparatet blir stort og har små tilpasningsmuligheter.

Kontaktpotensial-radionuklidebatteri er en variasjon av et galvanisk element, der elektrolytten er erstattet av en gass som inneholder radionuklider og derfor er ionisert og elektrisk ledende. Den radioaktive strålingen frigjør elektroner fra to elektroder. Disse er laget av metaller med forskjellig kontaktpotensial og vil derfor avgi forskjellige mengder elektroner, slik at det etter hvert bygges opp en potensialforskjell. Virkningsgraden kan bli opptil 5 %.

Fotoelektrisk radionuklidebatteri er en fotocelle med et selvlysende belegg som består av et stoff som luminescerer ved påvirkning av radioaktiv stråling, i blanding med radioaktivt stoff. Lyset fra belegget aktiviserer fotocellen. Apparatet er bare brukbart for meget små strømmer.

I termisk radionuklidebatteri omsettes strålingsenergien til varme som produserer strøm ved hjelp av et termoelement, ved termionisk konveksjon eller ved dampkretsløp og generator. Spesielt typene med termoelementer har vist seg meget anvendbare. De er blitt laget med effekt på opptil 100 watt. Levetiden avhenger av hvilken radionuklide som brukes. Vanlig brukt er strontiumisotopen 90Sr med et halvliv på 28 år. Batteriene kan drive radiosendere i satellitter, romsonder, værstasjoner o.l.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.