Glente i flukt
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Glente sittende på bakken
Av .

Glente

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rødglente er en fugleart i haukefamilien. Den observeres jevnlig i Norge og hekker sparsomt enkelte år, men det har ikke etablert seg en stabil hekkebestand her til lands.

Faktaboks

Også kjent som

Rødglente

Vitenskapelig navn
Milvus milvus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Rødglenten har rødbrun, spraglet fjærdrakt og vingenes underside er nesten hvite i ytre del. Den har lange vinger og en lang stjert. Stjerten er rustbrun og kileformet, noe som gir den en karakteristisk flukt. Rødglenten er 61-72 centimeter lang og har et vingespenn på 140-165 centimeter, og er dermed litt større enn den nære slektningen svartglente. Hunnen veier 1140-1300 gram og er litt større enn hannen som veier 802-1052 gram. Det er registrert to underarter av glenta. Et vilt individ fra Tyskland ble registrert til 25 år og 8 måneder, mens fugler i fangenskap har blitt rapportert til å bli opp mot 38 år gamle.

Utbredelse

Rødglenten hekker utbredt i Vest-Europa og Sentral-Europa. Den holder også til spredt i østlige deler av Europa. Videre er det noen få spredte populasjoner i Nord-Afrika. Den hekket i Østfold på slutten av 1800-tallet (fire reirfunn), før den ikke ble registrert hekkende i Norge på mange år. De siste årene har det derimot blitt gjort noen sporadiske hekkefunn. Arten hekker derimot ikke fast her til lands, og er dermed ikke ansett å ha en etablert bestand i Norge. Det er derimot en betydelig bestand i Sverige, estimert til 2100 par. Bestanden på verdensbasis er vurdert til mellom 30 000 og 35 000 par, og den er vurdert som livskraftig på den internasjonale rødlista. Flest par finner man i Tyskland, der arten er svært utbredt.

Rødglenten hadde en utbredt populasjon i Storbritannia i en lang periode, og var blant annet nevnt i flere av William Shakespeare sine stykker. Bestanden gikk derimot betraktelig nedover mot starten av 1900-tallet, da kun noen få individer var igjen i dagens Wales. Flere forsøk på reintroduseringer, med blant annet noen svenske og senere spanske fugler har derimot gjort at bestanden har tatt seg opp igjen. Den lever nå tallrikt flere steder i Storbritannia, og bestanden er her økende. Enkelte estimater mener bestanden nå er oppe i omtrent 1000 par, men dette er ikke videre bekreftet.

Reproduksjon

Arten hekker i mars-mai, noe senere i nordlige strøk. Den trives best i åpne kulturlandskap med tilgang på større trær. Hunnen legger mellom ett og fire egg som ruges av hunnen i omtrent en måned. Ungene mates av begge foreldre i 50-60 dager, men mates videre av foreldrene i noen uker etter utflyving.

Næring

Rødglenten lever stort sett av åtsler, alt fra andre døde fugler til døde husdyr. Den kan også ta mindre bytter selv, som mindre fugler, reptiler og amfibier. Den spiser gjerne påkjørte dyr, og er dermed ofte å se langs veier.

Trekk

Rødglenten er en trekkfugl i deler av utbredelsesområdet. Fugler i nordlige strøk av utbredelsen trekker sørover om høsten. Andre populasjoner er stand- og streiffugler. De senere årene har derimot flere fugler i de nordlige populasjonene overvintret, eksempelvis i Sør-Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

rødglente
Milvus milvus
Tidligere vitenskapelig navn

Milvus milvus milvus

Artsdatabanken-ID
3892
GBIF-ID
5229168

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg