Arkivmeteren

Artikkelstart

Arkivmeteren er en eldre målenormal for én meter. Arkivmeteren tjente som normal for alle andre metermål i perioden 1799 til 1889.

I 1793 ble meter innført som legal lengdeenhet i Frankrike og fastsatt til en timilliondel av avstanden fra Nordpolen til ekvator gjennom Paris. I ettertid ble det laget flere utkast til en prototyp som skulle fungere som målenormal for meteren. Den endelige utgaven ble laget i 1799 og fremstilt i platina. Denne fungerte som målenormal for meteren fram til 1889 og ble kjent som Arkivmeteren (fransk: mètre des Archives).

Arkivmeteren ble erstattet av den første internasjonale prototypen på en meter som ble laget i en legering bestående av 90 prosent platina og 10 prosent iridium. Denne ble innført som målenormal for en meter av Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) i 1889.

Meter er en av grunnenhetene i SI-systemet. Disse enhetene blir ikke lenger definert ut fra størrelsen på en prototyp, men er i stedet basert på et utvalg naturkonstanter. I 1983 vedtok CGPM å fastsette størrelsen av én meter ved hjelp av grunnenheten sekund og den fastsatte verdien for lyshastigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg