polyvinylacetat

Polyvinylacetat.

Artikkelstart

Polyvinylacetat er en plast som brukes blant annet i lim, som tilsetningsstoff i blant annet papir og gulvbelegg, og som utgangsstoff for å fremstille andre typer plast. Den har symbol PVAC.

Faktaboks

Uttale
pˈolyvinylacetˈat
Også kjent som

PVAC

Polyvinylacetat er en termoplastisk polymer som fremstilles ved polymerisasjon av vinylacetat. Formel (–CH2–CH(OCOCH3)–)n.

Suspensjonspolymerisasjons og særlig emulsjonspolymerisasjon er de mest vanlige fremstillingsmetodene, disse gir vandige dispersjoner som brukes til dispersjonslim, lateksmaling, papirbelegging, fugefrie gulvbelegg og som tilsetning til betong for blant annet å bedre hefteevnen til gammel mur. Til disse produktene brukes ofte kopolymerer av vinylacetat med mindre mengder andre monomerer som akrylsyreestere, diverse vinylestere, etylen og så videre.

Bruksområder

Polymeren blir ikke brukt til plastgjenstander, fordi mykningstemperaturen er for lav. Løst i organiske løsemidler brukes den noe i såkalte universallim. Polyvinylacetat er også utgangsstoff for fremstilling av polyvinylalkohol og polyvinylacetaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg