acetat

Artikkelstart

Acetat er et kunstfiber som fremstilles ved acetylering av cellulose. Generelt sett avviker acetatfibrenes kjemiske og fysiske egenskaper ganske mye fra de regenererte cellulosefibrenes egenskaper. De tar opp mindre fuktighet fra omgivelsene og angripes ikke av mikroorganismer (jordslag). Til farging er det utviklet spesielle fargestoffer.

Faktaboks

Uttale
acetˈat
Etymologi
av acet-

Fibrene er termoplastiske og smelter når de utsettes for varme. Acetatfibrer må strykes ved lavere temperatur enn de fleste andre tekstilfibrer. Fibrene er myke, og stoff av acetat draperer godt.

Acetatfibrene kom på markedet i 1921. Produksjonsprosessen ble utviklet av brødrene Camille og Henry Dreyfus fra Basel i Sveits.

Fremstilling

Som råstoff brukes linters (bomullsavfall) eller sulfittcellulose. Ved reaksjon med eddiksyre eller eddiksyreanhydrid dannes cellulosetriacetat, se triacetat. Gjennom en delvis hydrolyse omdannes 1/6 av acetatgruppene til hydroksylgrupper. Den forbindelsen som derved oppstår, og som noe feilaktig er blitt kalt diacetat, brukes til fremstilling av acetatfibrer.

Fremstillingen av fibrene foregår ved at en løsning av den acetylerte cellulosen i aceton presses gjennom dyser ut i varm luft. Acetonet fordamper, og det gjenværende acetatet antar fiberform (tørrspinning). Acetatfibrenes egenskaper kan varieres innen visse grenser ved hjelp av produksjonsbetingelsene. Det gjelder spesielt geometrisk form og styrke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg