piplerker

Anthus pratensis, heipiplerke. Foto fra: Værnengene, Vestjylland, Danmark

Artikkelstart

Piplerker er en betegnelse som brukes om flere fugleslekter i erlefamilien, særlig slekten Anthus, som omfatter alle piplerkene som forekommer i Norge.

Fire arter hekker her i landet: heipiplerke, trepiplerke, skjærpiplerke og lappiplerke.

Slekten Anthus

Slekten Anthus (44 arter) er globalt utbredt, men med flest arter i Eurasia og Afrika inklusive én art på øyer i Sørishavet. Alle de europeiske artene er nokså likt spraglet i gulbrunt, bare markpiplerke har ensfarget, lys underside.

Fire arter hekker i Norge: heipiplerke, trepiplerke, skjærpiplerke og lappiplerke. Under høsttrekket registreres tartarpiplerke fåtallig hvert år, mens markpiplerke og sibirpiplerke observeres sjeldnere, primært om høsten. Siden 1990-årene er vannpiplerke påvist som en meget fåtallig vintergjest langs kysten fra Rogaland til Østfold. Noen få høstfunn foreligger av tundrapiplerke, mongolpiplerke og myrpiplerke.

Afrikanske arter

Gullpiplerke, Tmetothylacus tenellus, i Kenya.

Uttrykket piplerke benyttes også om fuglene innen de afrikanske slektene Tmetothylacus (en art), Macronyx (sju arter) og Hemimacronyx (to arter). I motsetning til piplerkene på den nordlige halvkule har disse som regel sterke gule eller røde farger på hele eller deler av undersiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg