perlebroderi

Perlebroderi fra annen halvdel av 1800-tallet med motiv av mytologiske figurer.
Tekstilkunst
Av .

Artikkelstart

Perlebroderi er broderi hvor perler sys fast til et underlag og danner mønster. Både ekte og imiterte perler har vært benyttet, dessuten perler av sølv, gull, glass og så videre.

Faktaboks

Uttale
perlebroderˈi

Historikk

I middelalderen var perlebroderi så vanlig både på kirkelige og verdslige tekstiler at de som utførte broderier, ble kalt perlestikkere. På 1800-tallet ble korsstingsmønstre brodert med perler i forskjellige farger, der hver perle erstattet et korssting. I annen halvdel av århundret var perlebroderi særlig populært til puter, hylleborder, klokkestrenger, med mer.

I Norge har teknikken blitt holdt i live gjennom folkedraktene, og vi finner perlebroderier på bunader fra Vestlandet, blant annet Voss og Hardanger. Særlig de broderte bringeklutene/brystdukene er kjent, men teknikken brukes også på belter og hodeplagg. Vi finner også perlebroderier i Valdres og Hallingdal og andre draktområder.

Perlebroderi utføres også i den franske moteindustrien, hvor den tradisjonsrike skolen Ecole Lesage underviser i teknikken og også utfører broderioppdrag for motehus som Chanel og Dior.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg