korssting
Korsstinget består av to like lange sting som krysser hverandre på midten, mens baksiden består av rette sting.
korssting
Av /Shutterstock.

Korssting er en av de eldste broderiteknikkene og er i bruk i de fleste land. Stinget består av to like lange sting som krysser hverandre på midten, mens baksiden består av rette sting.

Korssting er en tellesøm, det vil si at det følger vevmønsteret i bunnstoffet, og utføres på linlerret eller grovere stoff som aida og sultan. Stingene former enten frittstående motiv mot bunnen, eller dekker den helt.

Ulike varianter

I tillegg til det tradisjonelle korsstinget finnes det også variasjoner:

  • I teknikken kanevassøm brukes også et dobbelt korssting, diamantsting. Da syr man først et korssting og så et kors oppå der igjen.
  • Halve korssting, petit points, brukes ofte i perlebroderier. Halve korssting kan også syes over en tråd som ligger oppå bunnstoffet.

Bruk i Norge

Korssting er en utbredt teknikk i bunadsbroderi. Her en skjortekrage på en bunadsskjorte fra Sauherad.
.

I Norge brukes korssting i flere bunadskjorter som har broderi på halslinning, mansjetter og skjortebryst. Korssting brukes også ofte til monogram og interiør og både til folkelig og motepreget broderi. Korssting er også ofte brukt på adventskalendere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg