Coco Chanel (1883–1971), fransk motekunstner. Chanel var en innflytelsesrik moteskaper med et radikalt syn på kvinnens klær. Dette kom blant annet til uttrykk ved hennes ukonvensjonelle valg av stoffer, likeså ved valg av bijouterier i stedet for ekte smykker.

Hennes plagg var både funksjonelle, myke og komfortable. Hun skapte også den verdensberømte parfymen Chanel No. 5, som kom i 1922, og som fremdeles er svært populær.

Coco Chanel. Chanel No. 5 er en av verdens mest berømte parfymer.

Chanel, Coco av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Coco Chanel startet med salg av hatter og undertøy før hun i årene 1910 til 1916 etablerte seg med moteforretninger i Paris, Deauville og Biarritz. Motehuset stengte i 1939, men åpnet igjen i 1954.

I 1920-årene var Chanel og Patou de ledende motehusene som skapte den nye, gutteaktige kvinnetypen. Chanel hentet inspirasjon fra både sports- og mannsantrekk til sine enkle og behagelige klær sydd i materialer som jersey og tweed. Hun lanserte «den lille sorte», kjolen både til ettermiddags- og aftenbruk, og hennes tweeddrakt med båndkanting ble en klassiker. Bijouterie, kosmetikk og parfyme har fra 1920-årene vært en viktig del av motehusets vareutvalg.

Motehuset opplevde en nedgangsperiode etter Chanels død, men blomstret opp og fikk en ny, ungdommelig profil da Karl Lagerfeld overtok som sjefdesigner i 1983.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.